2009-ųjų svarbiausi Vilniaus įvykiai (II)

Pagaliau jie baigėsi! 2009-aisiais, Jaučio metais, Vilnius virto tikra korida. Po savivaldybės langais vieną pasipiktinusių vilniečių piketą vijo kitas, kainos šokinėjo it pasiutusios, o miesto valdžia mus stebino vis išradingesnėmis idėjomis.

Kažin, kiek vilties, kad 2010-aisiais po Tigro letena jausimės saugesni ir sotesni?

Žengdama į kitus metus Diena.lt kviečia prisiminti svarbiausius 2009-ųjų Vilniaus įvykius ir už jų stovėjusius žmones, dar kartą padėkoti tiems, kurie mums dovanojo džiaugsmą, viltį ir pergales, taip pat atleisti tiems, kurie šiais metais mus nuvylė ar įskaudino.

Metų aukcionas: Vilniaus miesto valdžia visuomenės siaubui paskelbė išparduodanti kone visą miesto turtą: savivaldybės bendroves, valdomą nekilnojamąjį turtą, mažus valstybinės žemės sklypus ir net patį valdžios dangoraižį, kurį vėliau iš pirkėjų ketina nuomotis. Pagrindinis motyvas – gautomis lėšomis planuojama padengti 760 mln. litų siekiančias miesto skolas.

Metų bedarbis: kovą iš Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pareigų atleistas Gintautas Paluckas vis dar neturi darbo. Prieš metus jis dienraščiui tikino kurį laiką pagyvensiąs iš santaupų. Regis, jos dar nesibaigė, nes G.Paluckas ir šiandien mėgaujasi kelionėmis į šiltus kraštus, remia socialdemokratų partijos žurnalo "Gairės" leidybą ir pavasarį planuoja vestuves.

Metų feniksas: klubas "Brodvėjus", šiemet iki pamatų supleškėjęs net du kartus ir kartą 2003 m. pradžioje. Pastarąjį kartą, šių metų rugpjūtį, pastatas užsiliepsnojo atidarymo išvakarėse. Jo savininkai neabejojo, kad klubas buvo tyčia padegtas. Trečią kartą "Brodvėjus" iš pelenų pakilo gruodžio 11-ąją. Ironiška: atidarymo proga koncertavo grupė "Pelenai".

Metų žinutė: Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius sulaukė šiurpinančio elektroninio laiško. Prokurorų teigimu, iš Lenkijos. Kaimynai grasino atstovą nužudyti. J.Jurkevičius įtaria, kad grasinimų šis sulaukęs po to, kai laimėjo kovą dėl kitomis kalbomis užrašytų gatvių pavadinimų Vilniaus apskrityje. Dėl grasinimų nužudyti Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Metų kiaulystė: kiaulių gripo epidemija, įsivežusi ne tik į Vilnių, bet ir sukrėtusi visą Lietuvą. Per mėnesį registruota 16 pandeminio gripo aukų, sezoninis gripas pasiglemžė 8 žmonių gyvybę. Epidemija Vilniuje atšaukta gruodžio 14-ąją.




Metų pažadas:
Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas pažadėjo nuo Naujųjų metų uždaryti savivaldybės bendrovę "Vilniaus vandenys", jei ši neišspręs dumblo dvoko problemos. Savivaldybės specialistai prunkštelėjo: tuomet teks visą Vilnių evakuoti į Kauną, nes negalėsime nei valgyti, nei gerti, nei į tualetą kur nubėgti.


Metų citatos:
Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius apie vakarinio aplinkkelio statybų finansavimą: "Neturėdami pinigų vis tiek mokėsim. Mokėsim iš pinigų, kurių neturim." Ir buvusio Vilniaus mero Juozo Imbraso reakcija į kaltinimus iššvaisčius miesto biudžeto pinigus: "Jeigu ateityje turėsiu galimybę, vėl taip pat švaistysiu."


Šiame straipsnyje: 2009

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių