1 kubinis metras karšto vandens – už 132 litus

Išvydę "Kauno energijos" sąskaitą už rugsėjį Savanorių prospekto 403-iojo namo gyventojai apstulbo: už 1 kub. m karšto vandens teks sumokėti 132 litus, šešis kartus daugiau nei paprastai.

To dar nebuvo

Savanorių prospekto 403-iajame name gyvenanti Daukšų šeima negali patikėti, kad už rugsėjį suvartotą 1 kub. m vandens teks mokėti daugiau nei šimtą litų.

"Nesuvokiama suma, tokio brangumo vandens dar neteko matyti. Neįsivaizduoju, kaip staiga galėjo tiek pabrangti vanduo", – stebėjosi Janina Daukšienė. Pensininkės vyras Antanas kreipėsi į bendrovės "Kauno energija" klientų aptarnavimo skyrių, prašydamas patikrinti, ar neįsivėlė klaida.

"Daug laiko praleidžiame kolektyviniame sode, retai būname namuose, todėl vandens daug nesuvartojame, tačiau dabar jau baisu būti namuose ir vartoti vandenį, jeigu už jį tenka tiek mokėti", – kalbėjo J.Daukšienė.

Negalią turinčiu sūnumi besirūpinanti kaunietė sako, kad šeimos pajamos yra itin kuklios. Vyras gauna pensiją, o ji pati dirba puse etato.

"Balansuojame ant skurdo ribos, todėl tokios sąskaitos žlugdo", – pabrėžė J.Daukšienė.

Padidėjo gyvatuko mokestis

To paties namo gyventojas Vytautas Vildžiūnas dabar gailisi, kad su kaimynais apsisprendė nepasirinkti "Kauno energijos" karšto vandens tiekėja.

"Patys esame atsakingi už vandens paskirstymą, patiems tenka dalytis nuostolius", –  pripažino V.Vildžiūnas. Jam nesuprantama, kodėl greta mokesčio už karštą vandenį prirašytas papildomas mokestis už suvartotą šilumą, jeigu radiatoriai rugsėjį dar nekaito.

"Vien vadinamasis gyvatuko mokestis siekia 104 litus. Kur tai matyta? Juk žiemą už gyvatuką temokame apie 30 litų, – piktinosi V.Vildžiūnas. – Už 5 kub. m vandens mums teks mokėti 189 litus. Tokių sąskaitų apmokėti mes nesame pasirengę."

Pasidomėjęs, kodėl staiga šoktelėjo karšto vandens kaina, kaunietis sužinojo, kad vieni kaimynai trejus metus nedeklaravo karšto vandens ir dėl to name suvartojamo vandens apskaita buvo netiksli.

"Man paaiškino, kad to buto šeimininkas permokėjo už 100 kub. m ir todėl jam sugrąžins tūkstantį litų, o mums visiems išskirstė papildomą mokestį už suvartotą šilumą karštam vandeniui ruošti", – po pokalbio su "Kauno energijos" atstovais pasakojo V.Vildžiūnas.

Jam apmaudu, kad kaimynystėje gyvenantis bičiulis vartoja kur kas pigesnį karštą vandenį – 1 kub. m kainuoja 18 litų.

Kontrolierius: tai neįtikima

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininko pavaduotojo Dano Janulionio nuomone, Daukšoms ir Vildžiūnams energetikai išsiuntė nepagrįstai dideles sąskaitas.

"Tai – neįtikima! Tokių kainų Lietuvoje nėra. Karšto vandens 1 kub. m negali kainuoti 132 litų. Ko gero, gyventojus pribloškė gerokai padidėjęs gyvatuko mokestis, o jam išaugus, padidėjo ir bendra sąskaita", – kalbėjo D.Janulionis.



Jis pabrėžė, kad pagal Energetikos ministerijos patvirtintas taisykles karštą vandenį gyventojams turi tiekti "Kauno energija", už 1 kub. m prašydama maždaug 20 litų su PVM. Žinoma, jeigu namas karšto vandens tiekėju pasirinko "Kauno energiją".

"Galbūt to namo gyventojai pasirinko alternatyvų apsirūpinimo karštu vandeniu būdą ir nusprendė patys skirstyti vandenį, keisti apskaitos prietaisus, ieškoti vagiančių kaimynų", – svarstė D.Janulionis. Vanduo gali būti brangus, anot jo, jeigu ne visi gyventojai yra sąžiningi – kaimynams tenka sumokėti už visą į namą pateiktą šilumą, paskirsčius ją ir taip apskaičiavus 1 kub. m vandens kainą.

"Sulaukiame nemažai gyventojų skundų, o ypač dažnai skundžiasi kauniečiai, –  kalbėjo D.Janulionis. – Neseniai kreipėsi ir miesto savivaldybė, prašydama iš principo keisti karšto vandens kainų reglamentavimą."

Specialistas pataria kauniečiams kreiptis į už karšto vandens skirstymą atsakingą asmenį ir paprašyti jo išsiaiškinti, kodėl sąskaitos yra nepagrįstai didelės.

"Kauno energijos" atstovas Ūdrys Staselka:

Šių metų rugsėjį Savanorių pr. 403-iajame name buvo sunaudota 21,57 MWh šilumos, gyventojai deklaravo 135,06 kub. m suvartoto karšto vandens. Taigi pašildyti 1 kub. m vandens kainuoja 14,24 lito, o cirkuliacijos ir gyvatuko mokestis siekia 89,40 lito.

Tai yra tikrai nemažai, tačiau tiksliai nurodyti priežasčių negalime. Galbūt karšto vandens sistemos techninė būklė nėra pati geriausia, o gal palaikoma aukštesnė karšto vandens temperatūra, kurią reguliuoja šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas. Karšto vandens kainai įtakos turi ir cirkuliuojančio karšto vandens kiekis ir temperatūra, patalpų, kuriose yra karšto vandens sistemos vamzdynas, būklė.

Dar viena priežastis – neteisingai deklaruojamas suvartotas karštas vanduo bei karšto vandens skaitikliai, kurių metrologinė patikra jau pasibaigusi. Beje, praėjusį mėnesį perskaičiavome Savanorių pr. 403-iojo namo 31-ajame buto karšto vandens suvartojimo normatyvus nuo 2009 m. balandžio iki 2010 m. rugpjūčio. Dėl to buvo perskirstyti mokesčiai kitiems šio namo gyventojams.


Šiame straipsnyje: karštas vanduo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių