V. Augustino 100-osioms metinėms – jo fotografijų paroda

Lietuvos nacionaliniame muziejuje ketvirtadienį atidaroma vieno žymiausių tarpukario Lietuvos fotografų Vytauto Augustino fotografijų paroda „Tėvynė Lietuva“. Paroda skiriama fotografo 100-osioms gimimo metinėms, praneša LTV „Šiandien“.

Parodoje eksponuojama tik nedidelė dalis tarpukario fotografo Vytauto Augustino palikimo, kurį jis padovanojo Lietuvai, Nacionaliniam muziejui.

Prieš šimtmetį Lietuvoje gimęs V. Augustinas pradėjo fotografuoti gimtuosiuose Leliūnuose, darė Leliūnų gyventojams nuotraukas pasams. Trečiajame dešimtmetyje persikėlęs į Kauną pradėjo dalyvauti Lietuvos fotomėgėjų sąjungos veikloje, o 1937-aisiais jau įvertintas tarptautinėje Paryžiaus meno ir technikos parodoje – už fotografijas apdovanotas aukso medaliu.

1944-aisiais V. Augustinas pasitraukė į Vakarus, po 50 metų grįžo į Lietuvą, kur ir mirė 1999-aisiais.

„Jam grįžtant į Lietuvą, jis mums atsiuntė daugiau kaip 2 tūkst. negatyvų – visą savo archyvą. Kai jis išvyko, pasiėmė tik medinį lagaminėlį su negatyvais ir grįžęs mums jį grąžino“, – pasakojo  Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė.

V. Augustino nuotraukas šiai parodai parengė ir atspaudė fotografas Algirdas Juodis. Pasak muziejaus direktorės, jose – Pirmosios Lietuvos Respublikos panorama.

Eksponuojamos fotografijos, kuriose 1940-ųjų Vilniaus ir Kauno architektūra, miestų panoramos, Lietuvos peizažai.

Taip pat yra nuotraukų, darytų 1945–1949 metais, kai jis gyveno vadinamosiose dipukų stovykose Vokietijoje ir fiksavo lietuvių gyvenimą.

„V. Augustino fotografija praktiškai apėmė visą Lietuvos gyvenimą ir praėjus 60 metų matom, kad svarbu buvo ne tai, kad viską fotografavo, bet kad jis suvokė, ką fotografavo, todėl tai vertinga, nes mes tokių darbų iš Pirmosios Respublikos praktiškai neturim, mums tai yra kaip epochos liudininkas“, – sakė B. Kulnytė.

V. Augustino paroda „Tėvynė Lietuva“ Nacionaliniame muziejuje veiks iki rugsėjo pabaigos. Ji skirta V. Augustino 100-osioms gimimo metinėms.


Šiame straipsnyje: kultūrafotografijamenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių