Sugrįžta Londone pripažintos lietuvės kūryba

Projektas „Menas dvaruose“ pristato savamokslės dailininkės Vilmos Markauskaitės kūrybą. Londone buvo surengta daugiau jos kūrybos parodų nei tėvynėje.

Drobėse – vaikystė ir Londonas

V.Markauskaitės kūrybinis kelias trumpas – sugavusią sėkmės paukštę Londone, ją pakirto liga. Atidarant dailininkės darbų parodą Ryšių istorijos muziejuje Kaune, jos bičiuliai spėliojo, kurlink kūryboje būtų pasukusi Vilma, jei šiandien dar būtų tarp mūsų.
Vaikystės ir Londono laikotarpis. Taip galima suskirstyti V.Markauskaitės drobių, kurių kiekvienoje matyti žmogaus siluetas, siužetus. „Už drobių dažnai slepiasi konkretūs žmonės. Tai – Vilma, jos dukros ir londoniečiai: domino žaidėjai graikų kavinėje, žuvų turgaus prekeiviai, jūreiviai“, – pastebėjo parodą padėjusi surengti dailininkės dukterėčia Ieva Liutkevičiūtė.

„Moteriška paroda“, – apibendrino kažkas iš žiūrovų. Moteris klausanti muzikos, moteris su kate, moteris ir vyras, moterys gamtoje – drobėse ryškėja figūros.
Menotyrininkas Remigijus Venckus pastebėjo, kad V.Markauskaitės akrilu tapytos drobės išsiskiria plokštuminėmis, į viršų smailėjančiomis, tarsi žemyn nutekančiomis figūromis. „Jos žmonių figūros primena garsaus austrų dailininko Egono Schiele, tik jo paveiksluose žmogaus kūnas brutalus, vulgarus, o Vilmos drobių kūnai – romantiški, jautrūs, intymūs“, – su pasaulinio garso klasiku kaunietės braižą palygino menotyrininkas.

„Parodą rengiame ne tam, kad šiuos kūrinius parduotume. Žinau, mama tikrai būtų norėjusi tokios parodos Kaune“, – sakė dailininkės duktė Emilija Milušauskaitė. Londone pradėjusios tapyti kaunietės tapybos darbų paroda iki šiol buvo surengta tik Vilniuje.

Eskizais išmargindavo viską

Nebaigusi jokių formalių dailės studijų – į meno paslaptis gilinusis privačiose pamokose pas tapytoją Alfredą Šatą ir skulptorių Eriką Daugulį, kaunietė kurį laiką dirbo porceliano gaminių dekoruotoja „Jiesios“ fabrike, vėliau – privačioje porceliano įmonėje. Per tą laiką surengė tris porceliano parodas, tačiau įsitvirtinti kaip menininkei Vilmai Lietuvoje buvo labai sunku. Neturinčiai meninio išsilavinimo moteriai buvo užvertos durys į Dailininkų sąjungą ir sudėtinga rengti parodas.

Prieš dešimtmetį Vilmos gyvenime prasidėjo ypač sunkus laikotarpis – porceliano įmonė vos laikėsi, išsiskyrusi su vyru ir viena ėmusi auginti dvi dukras, Vilma bičiuliams guodėsi, kad net tokios pirmo būtinumo prekės kaip šampūnas jai tampa prabanga.
Tuo metu į Londoną išvažiavęs vienas bičiulių ėmė kviesti atvykti ir Vilmą. Netrukus kaunietė jau buvo pakeliui į Didžiosios Britanijos sostinę, o jos lagaminėlyje gulėjo pluoštas eskizų tapybos darbams – Vilma puoselėjo viltį, kad didžiuliame menų centre jai pavyks prasimušti kaip dailininkei.

„Tuomet Vilma važiavo į niekur, mokėdama vos keletą žodžių angliškai. Pirmieji metai ten buvo labai sunkūs“, – prisiminė I.Liutkevičiūtė. Dienomis tvarkiusi kambarius, dirbusi įvairius žemės ūkio darbus, vėliau – padavėja kavinėse, naktimis Vilma tapė. Dienomis tik greitosiomis užmesdavo eskizus – jais būdavo išmargintos po ranka pasitaikiusios servetėlės, metro bilietai, čekiai. Kartą graikų kavinukėje, kurioje dirbo, Vilma surengė improvizuotą tapybos darbų parodą. Paprastai pusryčiauti čia užsukdavęs vieno Londono universitetų profesorius Robertas Duncanas paklausė jį aptarnavusios padavėjos, kas parodos autorius. Vilma apsiverkė. Užsimezgusi bičiulystė su profesoriaus šeima Vilmos kūrybai atvėrė duris į Londono galerijas. Iki tol Vilmos darbų įsigydavo tik ją asmeniškai pažinojusieji.

„Jos darbus pirko neeiliniai žmonės – dėstytojai, profesoriai, muzikai. Paprastai jie klausdavo paveikslų istorijos. O kadangi už dažnos drobių slėpėsi pati Vilma, ji išsipasakodavo, pradėdavo bendrauti. Taip užsimegzdavo draugystė“, – anot dukterėčios, V.Markauskaitė buvo labai šiltas žmogus. – „Vilma, kaip ir jos drobės,  traukė žmones. Ji susidraugaudavo ir su tais, kurie pirko jos darbus, ir su tais, kurių namus valydavo. Tiesa, valymo darbus ji susirasdavo neįprastu būdu – išmėtydavo ranka išpieštas savo korteles Londono turtingųjų rajonuose. Vėliau tie žmonės, kurių namus ji valė, norėdavo įsigyti jos drobių.“

Pateko į Londono galerijas

Kartą patekus į Londono galerijas, Vilmos parodos, atrodo, vijo viena kitą – gyvenimo Londone laikotarpis V.Markauskaitei buvo kūrybiškai labai aktyvus. Parodas organizuoti padėjo Vilmos pasisamdyta meno agentė. Atėjo laikas, kai dailininkė galėjo pragyventi iš kūrybos. Tuomet moteris atsivežė į Londoną paaugles dukras Justiną ir Emiliją. Tačiau sėkmės laikotarpis tęsėsi neilgai. Kai atėjo tikrasis pripažinimas, Vilmą ėmė kviesti dalyvauti bendruose projektuose, pleneruose su žinomais Londono dailininkais, ją pakirto liga – vėžys. „Draugams, bičiuliams Londone Vilma nesipasakojo, kad serga – toliau tapė, gaudavo užsakymus, ruošėsi naujoms parodoms.

Vilma neretai sugrįždavo į Lietuvą. Vieno iš jų metu nutapė freską Klaipėdos medicinos universitete, ištapė draugų namo sienas. Iki paskutinės akimirkos tikėjusi, kad pasveiks, keturiasdešimt ketverių metų moteris užgeso mamos namuose Kaune.
V.Markauskaitės kūrybiniu palikimu besirūpinantys artimieji žadėjo Lietuvoje surengti ir dailininkės porceliano darbų parodą, išleisti anglų kalba jos parašytą ir iliustruotą knygą vaikams.

Daug V.Markauskaitės darbų priklauso privačioms kolekcijoms Didžiojoje Britanijoje, JAV. „Parduodama savo darbus, su naujaisiais drobių savininkais mama paprastai sutardavo, kad darbus bus galima eksponuoti. Tai leidžia rengti išsamesnes mamos kūrybos parodas. Bėda, kad nepigiai kainuoja kūrinius parsivežti“, – apgailestavo E.Milušauskaitė.


Vilma Markauskaitė
(1961–2006)

Gimė 1961 m. gruodžio 25 d. Kaune.

1980-1985 m. privačios pamokos pas skulptorių E.Daugulį dailininką A.Šatą Kaune.

1982-1988 m. kūrėja-dekoruotoja įmonėje porceliano 'Jiesia', vėliau – privačioje rankų darbo porceliano įmonėje.

1996–1998 m. privačios porceliano parodos Kaune ir Klaipėdoje.

2001 m. pirmoji personalinė tapybos paroda Haringey Arts Council, Londone (akrilas, drobė).

2001–2005 m. kasmetinės tapybos, porceliano parodos (Lauderdale House, The Media Centre, The Quaker Galery).

2004 m. Porceliano ir tapybos darbų paroda galerijoje „Meno Niša“, Vilniuje.

2007 m. tapybos darbų paroda Vilmai atminti Lauderdale House Londone.

Dailininkei esant gyvai, surengta dvylika personalinių jos tapybos ir porceliano parodų.
Šiuo metu keletas V.Markauskaitės drobių, kaip ir kitų projekto „New loans and donations to paintings in hospitals“ dalyvių darbai, keliauja per Didžiosios Britanijos ligonines.


Kas? V.Markauskaitės tapybos darbų paroda.

Kur? Ryšių istorijos muziejuje (Rotušės a. 19, Kaunas).

Kada? Paroda veikia iki rugpjūčio 23 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių