Spektaklyje – žvilgsnis į istoriją be patetikos ir trafaretų

Ketvirtadienį „Menų spaustuvėje“ – reta proga Lietuvos publikai išvysti Balkanų šalių teatralus. Teatras iš Slovėnijos parodys juodojo humoro spektaklį, politinį kabaretą „Tebus prakeiktas Tėvynės išdavikas!“, pasakojantį apie buvusios Jugoslavijos skilimą.

Spektaklio režisierius sako spektakliu siekiantis pažvelgti į istoriją be patetikos ir trafaretų, praneša LRT Televizijos laida „Panorama“.

Spektaklio „Tebus prakeiktas tėvynės išdavikas“ pavadinimas – tai perfrazuotos paskutinės buvusios Jugoslavijos himno eilutės. Liublianos jaunimo teatro spektaklyje nagrinėjama buvusios Jugoslavijos skilimo tema.

Spektaklio režisierius kroatas Oliveris Frljičius teigia norėjęs pažvelgti, kas atsitiko su šalimi, jos kultūriniu ir politiniu palikimu. Spektaklis buvo kuriamas aktoriams improvizuojant realių gyvenimo situacijų pagrindu, o ir patys trupės aktoriai išgyveno šalies skilimą.

„Šio teatro, kaip ir spektaklio, pagrindinis bruožas yra tai, kad režisierius dirbo kartu su aktoriais. Tai yra improvizacija paremtas teatro tyrimas, kaip sakytume, pagrįstas keista istorija, tuo, kad, kaip žinia, Slovėnija su Kroatija neturėjo konfliktų, bet režisierius, kuris yra kroatų scenos performeris, teroristu save pasivadinęs, chuliganu ir pan., nuvažiavo į Liublianos teatrą ir ryžosi pasikapstyti, ar tikrai viskas gerai tarp kaimynų“, – pasakojo „Menų spaustuvės“ tarptautinių projektų koordinatorius Vaidas Jauniškis.

V. Jauniškio, spektaklį mačiusio Lenkijoje, teigimu, spektaklyje aktoriai, nors kalba apie Jugoslavijos subyrėjimą, neleidžia žiūrovams atsiriboti, kiekvienoje šalyje yra įtraukiama ir tos šalies aktualijų scena.

„Apie Lietuvą pirmiausiai teigė, apie jus net internete neįmanoma nieko surasti, jus net stereotipų savo neturite, o po to atrado, susikontaktavo su mumis, pridėjo aktualijų“, – kalbėjo V. Jauniškis.

Pasak jo, per visą nepriklausomybės laikotarpį tai – viena retų progų Lietuvoje išvysti Slovėnijos dramos teatro spektaklį. Spektaklį teatras vaidins dukart – ketvirtadienį ir penktadienį „Menų spaustuvėje“.


Šiame straipsnyje: kultūraspektaklismenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių