Spektaklis primins apie gyvenimo absurdą

Savaitgalį Vilniuje, Jaunimo teatre – paskutinė sezono premjera – režisieriaus Algirdo Latėno spektaklis „Slaptoji dviratininkų draugija“.

40-metis rusų dramaturgas Olegas Bogajevas, 16 pjesių autorius, pjesę „Slaptoji dviratininkų draugija“ parašė prieš beveik 10 metų. Pjesė pelnė pagrindinį prizą tarptautiniame dramaturgijos konkurse „Eurazija“, tačiau nedažnai statoma.

Populiariausia ir daug kartų statyta jo pjesė ne tik Rusijoje – „Rusijos liaudies paštas“. Ji prieš dešimtmetį skaityta ir Vilniuje, per dramaturgijos forumą. Tuomet skaitymą režisavęs A. Latėnas sako labai mėgstantis O. Bogajevo kūrybą.

„Man O. Bogajevas patiko nuo jo pirmųjų vienveiksmių pjesių. Jo pjesėse yra kur fantazuoti, didelė erdvė už žodžių“, – kalbėjo režisierius.

Šią pjesę autorius rašė ligoninėje, laukdamas, kol pagimdys jo žmona, galbūt tai turėjo įtakos ir jos įvykiams. Vienai šeimai nutinka dviprasmiškas ir neįtikėtinas dalykas. Vieną dieną trylikametė dukra prisipažįsta besilaukianti. Namuose – skandalas, tėvo ir motinos ginčas, ašaros, plūdimasis.

Tačiau, vėliau paaiškėja, kad 80-ies senelė taip pat nėščia. Lyg to būtų maža, apie savo nėštumus praneša senelis, vėliau – mama ir tėvas. Giminės nėštumas priverčia kreiptis į gydytojus ir išsiaiškinti šio įvykio priežastis bei galimas pasekmes.

Pasak režisieriaus, pjesė – tarsi priminimas, kokiame absurde gyvename, kas nuo ko nėščias ir kokie dviratininkai slapčia visus valdo.

„Kiekvienas atsirinks tuos savo dviratininkus, juos atras. Vieni žydų bijo, kiti – masonų, kiti – valdžios, deputatų, daktarų. Visiems šitie dviratininkai padės skirtingus sluoksnius“, – teigė A. Latėnas.

Spektaklyje vaidina aktoriai Andrius Bialobžeskis, Rasa Marazaitė, Dalia Morozovaitė, Sergejus Ivanovas, Jonė Dambrauskaitė.

Spektaklio premjera Jaunimo teatre – šį savaitgalį.


Šiame straipsnyje: kultūramenasspektaklis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių