Skulptoriaus gerbėjai albumo laukė net kelis dešimtmečiu

Į albumo „Stanislovas Kuzma“ pristatymo vakarą Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje prigužėjo šalčių nepabūgusių skulptoriaus talento gerbėjų: menininkų ir ne menininkų, bičiulių, draugų, giminaičių, širdies chirurgų, ilgus metus gydžiusių ir tausojusių jo sveiktą.

Pasijuto lyg būtų miręs

„Albumu esu patenkintas 120 procentų, – išvydęs leidinį apie save ir pagautas emocijų, leidėjui Raimundui Pakniui sakė S.Kuzma. – Albumas pranoko mano lūkesčius. Kritiškai žiūrėjau į savo darbų komplektą. Galvoju, kad Izaokas Zibucas ir Arūnas Baltėnas padarė nuostabų darbą.“

Albumą „Stanislovas Kuzma“ išleido R.Paknio leidykla. Skulptoriaus kūrinius jam nufotografavo A.Baltėnas. Albumo dizainą sukūrė Niujorke gyvenantis Kuzmų moksladraugis dar iš tuometės M.K.Čiurlionio meno mokyklos laikų I.Zibucas. Įžanginį straipsnį parašė jauniausios kartos menotyrininkas Kęstutis Šapoka. Knygoje pateikta ir paties skulptoriaus minčių.

„Tai – knygos atsiradimo šventė. Į knygą žiūriu kaip į meno kūrinį, kuris parodo menininką, kaip pats nesitiki ir neįsivaizduoji. Nelabai tikėjausi savo gyvenime tą knygą pamatyti. Todėl dabar, kai į ją žiūriu, jaučiuosi tarsi jau būčiau miręs“, – pokštavo S.Kuzma ir kartu dėkojo leidėjams, rėmėjams, draugams, kurie jį rėmė prie sienos, kad ta knyga išvystų šviesą.

Akis į akį su menotyrininku

„Stasys, rengdamas tą knygą, pasakė, kad nesinori jokių komplimentų. Tegul žmonės ją vertina pagal darbus, o ne pagal kieno nors suformuotą nuomonę. Mums pasisekė, – leidykla parinko jauną menotyrininką. Mes jo nepažįstame: nei Stasys, nei aš su juo nesame bendravę. Tai bus objektyviausias požiūris į žmogų, kuris yra ne tos kartos, kuri šiandien reiškiasi visa jėga“, – pasakojo skulptoriaus žmona, taip pat menininkė – keramikė Lida Kuzmienė.

 

Tik tą vakarą S.Kuzma susipažino su įžanginį straipsnį apie jį parašiusiu K.Šapoka ir jie vienas kitam paspaudė ranką.

Albume „Stanislovas Kuzma“ meno gerbėjai pamatys Šiauliuose įkurdintą skulptūrą „Šaulys“, sausio 13-osios aukoms Vilniaus Antakalnio kapinėse iškaltą „Pietą“, įeigą į Nacionalinį dramos teatrą puošiančias „Mūzas“ ir daugelio kitų kūrinių fotografijas.

Skaitytojai ras nemažai sakralinio meno pavyzdžių, kuriuos S.Kuzma sukūrė kelioms Lietuvos kaimų ir miestų bažnyčioms, antkapinių paminklų žinomiems šalies žmonėms, mažųjų skulptūrų.

Išleisti paragino verslininkai

Kaip atsirado šis albumas? Bene prieš dvejus metus skulptoriui teko bendrauti su užsakovais verslininkais Birute ir Virginijum Kantauskais. Kai S.Kuzma baigė užsakytą skulptūrą, jie pasiteiravo: „O kur albumas apie jus?“ Skulptorius atsakęs, kad tai daug kainuoja, kad dabar – ekonomikos krizė. Verslininkai paragino: „Jūs tik organizuokite. Mes padėsime.“

Kantauskai parėmė albumo leidybą, paskui surado ir daugiau rėmėjų.

„Kai Izaokas maketavo knygą, palaikėme su juo ryšį elektroniniu paštu, – pasakojo skulptoriaus žmona Lida. – Jis atsiuntė kelis maketus. Diskutavome, kurių kūrinių reikėtų, kurių galima nerodyti, nes fotografas A.Baltėnas nuotraukų pateikė daug –  viską labai atidžiai fiksavo dvejus metus. Dizaineris sukūrė šviesią knygą – pajuto Stasio esybę.“

Anot L.Kuzmienės, skulptoriaus darbas – sunkus, apstu dulkių, prakaito, o knygoje viskas kaip šventė – atrodo, kad to nėra. S.Kuzmos darbai – grakštūs, švelnūs, pakylėti. „Rengiant tą knygą aš pradėjau suvokti, kad albumas – atskira specifika, tai – knygos meno dalis“, – sakė S.Kuzma.


Šiame straipsnyje: Kuzmakultūramenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių