Patriotų premijos laureatėmis tapo R.Šepetys ir N.Marčėnaitė

Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos leidėjų asociacijos organizuojamame Patriotų premijos konkurse šiemet nugalėjo lietuvių kilmės JAV pilietės Rūtos Šepetys ir dailininkės Nomedos Marčėnaitės knygos.

Patriotų premijos bus įteiktos ketvirtadienį Vilniaus knygų mugėje. Suaugusiųjų kategorijoje nugalėjo Rūtos Šepetys romanas „Tarp pilkų debesų“, o vaikų knygos kategorijoje komisija vienbalsiai išrinko Nomedos Marčėnaitės knygą „Lėlė“.

Knygų autoriams ir jas išleidusių leidykloms apdovanojimus ketvirtadienį įteiks krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Rūta Šepetys parodė, kad meilė tėvų, senelių kraštui, jo istorijai gali įkvėpti dideliems darbams. Jos knyga lyg ledlaužis prakirto tremčių istorijoms langą į mažai ką apie tai žinantį pasaulį, esu tikra, kad tai tik pradžia, kad daug kitų istorijų pasieks susidomėjusiųjų širdis“, - sakė R.Juknevičienė.

R. Šepetys knyga „Tarp pilkų debesų“ pripažinimo sulaukė ir užsienyje - ji paskelbta metų jaunimo romanu Prancūzijos žurnalo „Lire“ rinkimuose, įtraukta į amerikiečių dienraščio „New York Times“ 2011 metų žymių knygų vaikams sąrašą.

Į Sibirą ištremtos lietuvių šeimos istoriją pasakojanti knyga išleista keliose dešimtyse valstybių.

Ministerijos teigimu, sprendžiant, kam turėtų atitekti Patriotų premija suaugusiųjų kategorijoje, komisijos narių nuomonė nebuvo vieninga. Jų balsai pasiskirstė tarp R.Šepetys kūrinio, Klaudijaus Driskiaus ir Gintaro Dručkaus knygos „Sutemų keleiviai“ bei Petro Venclovo romano „Kartybių taurė - iki dugno“.

Pastarųjų dviejų knygų autoriams ministrė įteiks padėkas.

Pasak pranešimo, vertindama knygas komisija atsižvelgė į kūrinio pilietiškumą ir patriotiškumą, kūrinio aktualumą, meninę, edukacinę ir išliekamąją vertę. Vertinimo komisijoje dirbo Antanas Gailius, Rasa Drazdauskienė, Donata Mitaitė, Ugnė Naujokaitytė, Valdas Rakutis, Kęstutis Urba ir Loreta Žvironaitė-Udrienė.

Konkursui buvo pateiktos praėjusiais metais išleistos 33 skirtingų žanrų knygos, iš jų penkios knygelės vaikams.

Konkursas, kuriuo siekiama skatinti Lietuvos ir užsienio autorius rašyti pilietiškumo ir patriotizmo tematika, pirmą kartą surengtas 2011 metais.


Šiame straipsnyje: kultūramenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

nu jo

nu jo portretas
O per kuria vieta marcenaite patriote,leiskit paklaust.?

Regina

Regina portretas
Na, tai už tėvo nuopelnus. Tik nesuprantama, kur čia patriotizmas. Du kartus išsiskyrusi, vaikus išmėčiusi, kavinių liūtė... Gal kokia nors boba, užauginusi kokius penkis malaletkas, yra didesnė patriotizmo skleidėja. Čia neskaniai kvepia, mafija...

sitai

sitai portretas
padlaizunei-marcenaitei dovanu --tik spyga marinuota!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių