Paaiškės, kiek sumokės už M.K.Čiurlionio darbą

Penktadienį XX a. pr. lietuvių dailės klasiko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniui pirmą kartą bus nustatyta oficiali rinkos kaina. Penktadienį vyksiančiame Vilniaus aukcione bus parduodamas jo darbas - fluorofortas „Apsnigtas kaimas“.

„Lenkas kolekcininkas Feliksas Jasienskis užsakė Varšuvos meno mokyklos mokiniams sukurti aplanką fluorofortų, nes tai buvo nauja technika - išrasta prieš kelis metus. Ir tokiu būdu 1906 metais buvo suformuotas tas aplankas iš 10 darbų ir tarp jų pateko ir M.K.Čiurlionio. Bet šalia Čiurlionio, ten yra jo bendramokslių ir kolegų darbai - kontekstas, kuriame Čiurlionis mokėsi Varšuvos meno mokykloje“, - apie rinkinį kalbėjo Vilniaus aukciono vadovė Simona Makselienė.

Jos teigimu, kitų 9 rinkinio fluorofortų autoriai irgi yra žinomi ir labai aukštai vertinami Lenkijoje.

Pradinė rinkinio kaina - 22 tūkst. litų. Tačiau S.Makselienė sako nesiryžtanti prognozuoti, kiek ši suma šoktels ir ar pasieks minimumą, už kurį savininkas sutiktų kūrinius parduoti.

Bet kokias prognozes itin apsunkina faktas, jog tai - pirmas M.K.Čiurlionio kūrinys, parduodamas viešojoje ir oficialioje antrinėje Lietuvos meno rinkoje.

„M. K. Čiurlionis yra pardavęs vieną vienintelį savo kūrinį. Po jo mirties praktiškai visas palikimas “in corpore„ atiteko M. K. Čiurlionio muziejui ir viešai nėra žinoma absoliučiai nė vieno pardavimo“, - LTV laidai „Šiandien“ anksčiau yra sakiusi aukciono vadovė.

Aukciono organizatoriai skelbia, kad Lietuvoje, Nacionaliniame M.K. Čiurlionio muziejuje, yra saugomi du šio fluoroforto atspaudai. Trečias egzempliorius saugomas Krokuvos nacionaliniame meno muziejuje.

Iki dabar nežinoma, kur yra 9 M.K.Čiurlionio sukurti fluorofortai, todėl S.Makselienė neatmeta tikimybės, kad ateityje aukcionuose šio autoriaus kūrinių išvysime ir daugiau.

„Niekada negali žinoti - tų pačių fluorofortų buvo sukurta 32, nes tiek buvo eksponuojama pomirtinėje parodoje, dabar muziejuje saugoma 23. Na tai klausimas, kur dar 9? Gal jie pas kažką padėti ir anksčiau ar vėliau pasirodys - kodėl gi ne?“ - svarstė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių