Įdomiausios šiuolaikinio meno istorijos suguls į knygą

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga (LTMKS) siekdama atsigręžti į praėjusius 20 metų Lietuvos (ne)priklausomo meno pradeda šiuolaikinio meno istorijų ciklą.

Vienos jų, pasak organizatorių, bus pasakojamos, kitos vystysis kaip mitai iš lūpų į lūpas, trečios taps tikrove, kol galų gale įdomiausios iš jų, planuojama, suguls į knygą.

Jauna kuratorė Danutė Gambickaitė kartu su LTMKS kviečia padiskutuoti apie Lietuvos vaizdo meną ir jį aktualizuoti šiandieniniame kontekste.

„Sutemos – tai švelnus beveik regimas neapčiuopiamas pakraštys. [...] Sutemos – tai laikas po laiku, tai akimirka, kuri materializuoja priverstinę laiko tąsą. […] Sutemos pakeičia ir transformuoja suvokimą. Pasaulis išverčiamas išvirkščiai. Kai regėjimas susiduria su kliūtimis, paaštrėja kiti pojūčiai.

Sutemose randi kelią lytėdamas ir klausydamas“, – daugiau kaip prieš dešimt metų rašė Tracey Warr, 5-osios Soroso šiuolaikinio meno centro Lietuvoje metinės parodos „Sutemos“ koordinatorė Londone.

Filmų peržiūra „Sutemom“ kaip atspirties tašką pasirenka pirmąją Lietuvoje didelio masto vaizdo menui skirtą parodą, jos metaforišką pavadinimą bei temas.

Prieš daugiau kaip dešimtmetį „Sutemos“ buvo reikšmingas lūžis, poetiškas žvilgsnis į naujus procesus, technologijų invaziją bei pirmas didelis žingsnis vaizdo meno institucionalizavimo link.

Pirmasis renginys – tai filmų peržiūra „Sutemom“, kuri įvyks spalio 13 d. 19 val. „Fluxus ministerijoje“.


Šiame straipsnyje: menasknyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių