„Zuikiams" - didesnės baudos

Be bilieto važiuojantys viešojo transporto keleiviai nuo šiol rizikuos sulaukti didesnių baudų. Susisiekimo ministerija informuoja, kad siekiant efektyviau kontroliuoti keleivių vežimą reguliaraus susisiekimo kelių transportu ir sumažinti be bilieto važiuojančių keleivių skaičių, Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK) numatoma sugriežtinti tiek keleivių, tiek vežėjų atsakomybę. Tai nustatančių ATPK straipsnių pakeitimui ir papildymui šiandien pritarė Lietuvos Respublikos Vyriausybė. 

Minėtais ATPK pakeitimais suvienodinamos ir padidinamos baudos keleiviams, be bilieto važiuojantiems vietinio susisiekimo (miesto), priemiestiniu ar tolimojo susisiekimo keleiviniu kelių transportu. Važiuojant be bilieto arba įsigijus bilietą su nuolaida, tačiau nepateikus atitinkamų dokumentų, patvirtinančių teisę į transporto lengvatas, teks mokėti baudą nuo 60 iki 100 litų

Iki šiol baudos už važiavimą be bilieto vietinio susisiekimo (miesto) transportu tėra 10-20 litų, priemiestiniuose maršrutuose - 20-30 litų, tolimojo ir tarptautinio susisiekimo maršrutuose - 30-50 litų. Pastebėta, kad tokios baudos yra per mažos ir neskatina žmonių įsigyti bilieto. Šiuo metu galiojantys baudų dydžiai buvo nustatyti dar 2000 metais, nuo to laiko važiavimo bilietai ne kartą brango. Kai kuriais atvejais baudos tebėra mažesnės nei bilietų, pvz., terminuotųjų, kainos. 

Įsigaliojus ATPK pakeitimams, vaikų nuo 7 iki 16 metų vežimas be bilieto juos vežantiems žmonėms užtrauks baudą nuo 40 iki 80 litų (šiuo metu - 10-50 litų). Tokia pati bauda grės ir 14-16 metų paauglių tėvams ar globėjams (rūpintojams), jei vaikai vieni, t.y. be suaugusio asmens, be bilieto važiuos keleivine kelių transporto priemone. Iki šiol už šio amžiaus grupės žmonių padarytus pažeidimus atsakomybė nebuvo numatyta. 

ATPK straipsniu sugriežtinama ir vežėjų atsakomybė. 250-500 litų baudos bus skiriamos ne tik už keleivių vežimą be bilieto, bet ir už keleivių, įsigijusių važiavimo bilietus su nuolaida, tačiau nepateikusių atitinkamų dokumentų, vežimą. Tokio pat dydžio baudos numatomos ir už dviejų ar daugiau bilietų su nuolaida pardavimą vietoj vieno važiavimo bilieto, už dviejų ir daugiau važiavimo bilietų su nuolaida išspausdinimą viename važiavimo biliete. Pakartotinai padarius tokio pobūdžio pažeidimą, grės 350-700 litų bauda. 

Naujai nustatoma atsakomybė už keleivių vežimo užsakomaisiais reisais tvarkos pažeidimus. Ne iš anksto sudarytos ir neturinčios bendro kelionės tikslo keleivių grupės rinkimas ar vežimas arba keleivių grupės vežimas nepateikus iš anksto sudarytos keleivių vežimo sutarties ir (ar) keleivių vežimo lapo ar pateikus neužpildytus dokumentus užtrauks vairuotojams baudą nuo 250 iki 500 litų arba įmonės vadovui ar jo įgaliotam asmeniui, kuriam pavesta vadovauti keleivių vežimo veiklai, - nuo 500 iki 1000 litų. Už pakartotinius tokius pažeidimus numatomos atitinkamai 500-1000 litų ir 1000-2000 litų baudos.

Tikimasi, kad numatomi ATPK pakeitimai paskatins keleivius pirkti važiavimo bilietus, padidins vežėjų atsakomybę. Tai sudarys prielaidas vežėjų įmonėms padidinti pajamas už keleivių vežimą ir daugiau investicijų skirti vežimo paslaugų kokybei gerinti.


Šiame straipsnyje: autobusasbilietasbauda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių