Vilnius neatsisako laivybos Neries upe

Nors Aplinkos ministerija, pateikusi neigiamą poveikio aplinkai vertinimą, sustabdė laivybos Neries upe projekto įgyvendinimą ir užblokavo iš ES struktūrinių fondų skirtų lėšų panaudojimą, Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas neatsisako šio sumanymo. Jį ketinama įgyvendinti iš 2009-2012 metų planuojamos ES paramos lėšų. 

Ilgus metus Neries upę tyrinėjęs ir ją puikiai pažįstantis garsus Lietuvos gamtininkas, profesorius Ričardas Kazlauskas kategoriškai nesutinka su Aplinkos ministerijos atlikto galimo poveikio aplinkai išvadomis, esą šis projektas darytų neigiamą poveikį saugomoms gamtos vertybėms.

„Iš tiesų, yra visiškai kitaip - pagilinus upės vagą, iškastinį gruntą tinkamai paskirsčius  pakraščiuose, ir taip suformavus miniatiūrines įlankėles, sąlygos tiek sekliose vietose, tiek gylyje gyvenančiai faunai pagerėtų. Didesniame gylyje teka ir stipresnė srovė - nesitelkia teršalai", - sakė jis. 

Profesoriaus R.Kazlausko teigimu, didžiausias pavojus Neries upės florai ir faunai - tarša sunkiaisiais metalais ir toksinėmis medžiagomis, tokiomis kaip naftos produktai, grėsė praėjusio amžiaus pusėje.

„Iki 70 metų būtent dėl taršos išnyko viena trečioji Neries gyvūnų rūšių, o laivai čia nieko dėti",- įsitikinęs profesorius. „Tačiau Neries upė šiandien yra kur kas švaresnė, o siūlomas projektas daugeliui čia tarpstančių rūšių gyvenimo sąlygas tik pagerintų‘,- neabejojo jis. 

Vilniaus meras Juozas Imbrasas pažymėjo, kad abejoja minėtą poveikio aplinkai vertinimo studiją atlikusių specialistų kompetencija. „Su Aplinkos ministerija bus toliau kalbamasi dėl šio projekto", - sakė meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių