Verta žinoti: keliautojo teisių atmintinė

Jei link savo atostogų tikslo vykstate lėktuvu ar traukiniu, nemalonių vežėjų pateiktų siurprizų padės išvengti keliautojų teises ginančios europinės taisyklės.

Europos Parlamentas nurodo, kad analogiškos teisių apsaugos reisinių laivų bei keltų keleiviams teks laukti iki 2012-ųjų, tuo tarpu dėl europinių autobusų keleivių teisių apsaugos taisyklių ES institucijos tebesidera.
 
Europinės taisyklės gina neįgalių keleivių teises: vežėjai neturi teisės atsisakyti laipinti neįgalių keleivių ir privalo jiems teikti nemokamą pagalbą įlaipinant ir išlaipinant, jei apie jos būtinybę pranešama likus ne mažiau nei 48 valandoms iki reiso.

Būtina pabrėžti, kad keleiviai negali reikalauti kompensacijos atsiradus nenumatytoms aplinkybėms, kurių vežėjas negali išvengti net ir ėmęsis visų būtinų priemonių.

Laivų keleivių teisės – nuo 2012 m.

2012 m. įsigaliosiantis reglamentas  užtikrins pagalbą ir kompensacijas vėluojančių reisinių laivų ir keltų keleiviams. Vėluojant išplaukti daugiau kaip pusantros valandos, keleivis turės galimybę atgauti pinigus už bilietą ir nebeplaukti, būti nukreiptas kitu maršrutu  arba sugrąžintas į išvykimo uostą, nebent vėluojama dėl oro sąlygų ar kitų nuo laivų bendrovės nepriklausančių aplinkybių.

Priklausomai nuo kelionės ir vėlavimo trukmės, keleiviams turės būti mokamos 25-50 proc. bilieto kainos siekiančios kompensacijos.

Ketvirtadalio bilieto kainos dydžio kompensaciją keleiviai gaus, jei:

• numatyta kelionės trukmė – iki 4 val., o pavėluojama atplaukti 1 val.;

• jei numatyta kelionės trukmė – nuo 4 iki 8 val., o pavėluojama atplaukti 2 val.;

• jei numatyta 8-24 val. kelionė, o pavėluojama atplaukti 3 val.;

• jei numatyta kelionės trukmė – daugiau kaip para, o pavėluojama atplaukti 6 val.

Jei vėluojama dvigubai daugiau negu nurodyta, keleiviai gaus pusės bilieto kainos dydžio kompensaciją. Keleiviui, kuris priverstas likti uoste nakčiai, turės būti apmokėta iki 80 eurų vertės nakvynė viešbutyje (iki trijų naktų).

Oro keleivių teisės
 
Jei jūsų reisas perpildytas, atšauktas ar vėluoja daugiau nei 5 valandomis, turite teisę susigrąžinti pinigus arba skristi alternatyviu maršrutu. Jei už borto liekate dėl to, jog buvo parduota daugiau bilietų, nei orlaivyje yra vietų, turite teisę gauti papildomą kompensaciją, kuri svyruoja nuo 125 iki 600 eurų, o esant būtinybei vežėjas privalo padengti maitinimosi bei nakvynės išlaidas.

Aviakompanijos atsakomybės riba bagažo dingimo ar sugadinimo atveju siekia 1200 eurų. Dingus arba vėluojant bagažui keleivis turi teisę įsigyti būtiniausius kelionės reikmenis, o reikalaudamas kompensacijos – pateikti jų įsigijimo čekius. Bagažo dingimo formą reikia pateikti per 21 d., skundą dėl sugadinto bagažo – per 7 d.
 
Parduodamas bilietus ir reklamuodamas skrydžius, vežėjas privalo nurodyti galutinę bilieto kainą su visais papildomais mokesčiais. Prieš keliaudami už ES ribų, užmeskite akį į „juodąjį avialinijų sąrašą“, padėsiantį išvengti nesaugių oro bendrovių.
 
Organizuotos kelionės atveju, kelionių organizatorius, pardavęs atostogų paketą, privalo suteikti visas lankstinuke ar kelionės kataloge nurodytas paslaugas, o poilsis turi atitikti juose nurodytas sąlygas. Prieš įsigydami kelionę, nepamirškite iš anksto pareikalauti sutarties sąlygų kopijos, o susidūrę su problemomis nedelsiant kreipkitės į kelionių organizatorių.
 
Tarptautinių reisų traukinių keleivių teisės

Jei jums nėra sudaroma galimybė įsigyti traukinio bilieto internetu ar bet kurioje stotyje, jis turi būti parduotas traukinyje. Jei reisas panaikinamas ar numatoma, kad traukinys vėluos bent valandą, keleivis gali susigrąžinti sumokėtą sumą, keliauti alternatyviu maršrutu arba nepaisydamas vėlavimo tęsti kelionę ir gauti 25-50 proc. bilieto vertės kompensaciją.
 
Bagažo sugadinimo atveju gali būti mokama ne didesnė nei 1300 eurų kompensacija. Jei keleivis žūsta arba yra sužeidžiamas traukinio avarijoje, geležinkelių transporto įmonė privalo per 15 dienų sumokėti kompensaciją, padengiančią būtiniausius nukentėjusio keleivio arba jo išlaikytinių poreikius 
 
Kelionės automobiliu

Jei keliaujate automobiliu, kompensacijų už spūstyse ar prie sugaištą laiką tikėtis neverta, tačiau nepamirškite saugaus greičio ir saugos diržų. Gero kelio!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių