Važiuoti dviračiu dėvint šalmą – 6 kartus saugiau

Dviratininkai, važiuojantys be šalmo, susiduria su šešis kartus didesne rizika patirti rimtą galvos traumą, nei važiuojant su šalmu, rašo „ABC Science“.

Sidnėjaus universiteto mokslininkas Michaelas Dinhas kartu su komanda atliko tyrimą: 12 mėnesių buvo stebimi 348 pacientai iš septynių Sidnėjaus ligoninių. Visi tiriamieji buvo vyresni nei 15 metų amžiaus.

Nustatyta, kad tie dviratininkai, kurie važiavo be šalmo, 5,6 karto dažniau patyrė įvairių galvos sužlojimų ir 5,5 karto dažniau nukentėjo nuo rimtų galvos traumų.

Motociklininkai, kurie vairavo be šalmo, 2,2 karto dažniau patyrė įvairių galvos sužeidimų ir 3,5 karto dažniau patyrė sunkių galvos sužalojimų nei tie, kurie šalmus dėvėjo.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad ligoninės išlaidos galvos traumų gydymui tiems žmonėms, kurie nedėvėjo šalmo, buvo tris kartus didesnės.

Pastebėta, kad nedėvėti šalmo labiau linkę yra jauni vyrai. Dėvinčiųjų šalmą dviratininkų amžiaus vidurkis yra 41 metai. Tų, kurie važiuoja be šalmo, amžiaus vidurkis yra 35 metai. Motociklininkų, kurie dėvi šalmą, amžiaus vidurkis – 31 metai, o tų, kurie nedėvi, – 25 metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tas kepaliukas ant galvos

tas kepaliukas ant galvos portretas
per avariją net neapsibraižo, o žandikaulis, ausys ir nosis nutarkuoti

Edas

Edas portretas
Neblogas „mokslinis“ tyrimas, kuriame stebint 348 pacientus sugebama daryti dešimtųjų procento dalių tikslumo išvadas. Su tokia imtimi tikslumas negali būti didesnis nei 10%, tad visi rezultatai iki 10% nereiškia absoliučiai nieko, nes neperlipa per paklaidą. Kažkada ir žurnalas „Panelė“ dėl panašių priežasčių buvo paskelbtas „labiausiai verslininkų skaitomu mėnraščiu“. Tokių „tyrimų“ rezultatus skelbiantys „mokslininkai“ vadintini šarlatanais, o žurnalistai – kvailiais.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių