Vakarų Lietuvos keliams–143 mln. litų ES parama

Susisiekimo ministerija informuoja, kad jau pasirašytos penkios sutartys dėl Lietuvos valstybinės reikšmės kelių projektų finansavimo 2007-2013 metų laikotarpio Europos Sąjungos struktūrinės paramos lėšomis.

ES parama skiriama jungtims su tarptautiniais transporto koridoriais plėsti ir žvyrkelių asfaltavimo programai įgyvendinti. Pagal minėtas sutartis kelių transporto infrastruktūros projektams iš viso suteikiama 285,2 mln. litų Europos regioninės plėtros fondo parama.

ES parama skirta jungčių su  tarptautiniais transporto koridoriais plėtros projektui - šiemet pradėtai vykdyti magistralinio kelio A13 Klaipėda-Palanga rekonstrukcijai bei vykdomiems krašto kelių ruožų stiprinimo ir platinimo darbams. Kita paramos dalis -bus panaudota jau atliktiems 2006-2008 m. žvyrkelių asfaltavimo programos darbams iš dalies finansuoti.

Kelias Klaipėda-Palanga jungia per Lietuvos teritoriją einančias europines magistrales. Panaudojant ES paramą, bus rekonstruotas šio kelio ruožas nuo 4 iki 12,1 km. Tai kelio atkarpa, kurioje iki šiol tėra dvi eismo juostos, - visa likusi minėto kelio dalis jau yra keturių eismo juostų.

Atliekant rekonstrukciją, 8 km ilgio ruože kelias bus paplatintas nuo 2 iki 4 eismo juostų, įrengta skiriamoji ir kraštinės saugos juostos, kelio danga sustiprinta iki maksimalios 11,5 t ašies apkrovos. Atsižvelgiant į didelį eismo intensyvumą ir kelio avaringumą, numatoma įrengti ir rekonstruoti skirtingų lygių sankryžas, pastatyti ir rekonstruoti viadukus bei tiltą, įrengti saugaus eismo ir aplinkos apsaugos priemones. Šio kelio rekonstrukcijai skiriama 51 mln. litų ES parama.

Didžioji ES paramos dalis tenka 2006-2008 m. žvyrkelių asfaltavimo programos darbams. Įgyvendinant šią programą, valstybinės reikšmės keliai buvo asfaltuojami Vakarų Lietuvos ir Rytų Lietuvos regionuose. Pirmenybė buvo teikiama per gyvenvietes einančių žvyrkelių ruožams bei tiems žvyrkeliams, kurie jungia gyvenvietes su asfaltuotų kelių tinklu ir pasižymi dideliu eismo intensyvumu. Iš viso minėtuose regionuose išasfaltuota daugiau kaip 70 kelio ruožų, kurių bendras ilgis - 244,5 km.

Minėta ES parama - tai pirmosios Lietuvą pasiekusios 2007-2013 metų laikotarpio ES struktūrinės paramos lėšos. Transporto projektai, kuriems buvo tikimasi sulaukti šio finansinio laikotarpio ES paramos, buvo pradėti įgyvendinti iš anksto - tai leido padaryti 2007 m. Vyriausybės patvirtinta specialioji biudžeto programa, suteikusi išankstinį finansavimą. Todėl šiuo metu gauta ES parama paskirstyta jau įgyvendintiems ar baigiamiems įgyvendinti projektams.


Šiame straipsnyje: keliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių