Vairuotojų galvos skausmas – automobilius apsėdusios katės

Vos atvėsus orams benamiai gyvūnai ieško šiltesnės vietos ir įsitaiso ant automobilių arba po jais. Vairuotojai piktinasi, kad gyvūnus prie namų maitina daugiabučių gyventojai, o katės braižo automobilių paviršiius, žymi pamėgtas transporto priemones atgrasiu kvapu, išpurvina priekinį variklio dangtį bei sukelia kitų bėdų. Savo ruožtu Lietuvos gyvūnų globos draugija (LGGD) tvirtina, kad su laukinių gyvūnų maitinimu nėra jokios sąsajos, bet pataria, kaip išvengti nelaimių.

„Ne pirmą kartą ant mano automobilio šildosi katės. Tai šiokia tokia problema, nes jos išpurvina ir subraižo variklio dangtį“, – tinklalapiui LRT.lt rašo vilnietis Saulius L.  Jis teigia žinantis, kad beglobius gyvūnus maitina aplinkinių namų gyventojai, tačiau, paprašius to nedaryti, situacija nekinta.

Kaip teigia Valdas Vilūnas, LRT televizijos laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ vedėjas, problemų su beglobiais gyvūnais yra ne tik prie daugiabučių, bet ir stovėjimo aikštelėse, kur pastatyti šiukšlių konteineriai. Katės juose ieško maisto, o vėliau šildosi ant automobilių ar po jais.

„Varikliai būna šilti, todėl puola prie jų šildytis ar lenda po jais. Kai katės laipioja ant automobilių, juos tikrai gali subraižyti“, – tikina V. Vilūnas.

Tuo metu LGGD direktorė Danutė Navickienė pastebi, kad daugiau problemų su beglobiais gyvūnais ir automobiliais įvyksta šaltuoju metų laiku.

„Praėjusių metų pabaigoje turėjome liūdną atvejį, kai buvo įstrigusi jauna katytė, o žmogus užvedė automobilį ir gyvūną labai sužeidė. Ją ištraukėme, tačiau neišgyveno“, – prisimena D. Navickienė.

Vis dėlto LRT.lt pašnekovė nelinkusi kaltinti kates prižiūrinčių daugiabučių gyventojų. „Problema, kad gatvėse yra daug beglobių gyvūnų. Jie meta juos į gatvę. Tai tikrai nesusiję su maitinimu, žmonės galvoja, kad gyvūnas yra daiktas, kuris nieko nejaučia ir neturi jausmų, jam nereikia šilumos. Juk katės – tokie gyvūnai, kurie mėgsta šiluma. Natūralu, kad, esant šaltam orui, jiems šalta ir jie slepiasi, ieško šilumos“,  – tęsia direktorė.

Pasak D. Navickienės, paprasčiausias būdas sužinoti, ar po varikliu nesislepia katė – pastuksenti į automobilį. „Jei yra įlindęs kačiukas, jis turėtų išlįsti. Žmonės, kurie nenori sužaloti gyvūnų, taip elgiasi. Bet yra daug tokių, kuriems nesvarbu, kad sumals gyvūną, jie net nereaguoja į tokius dalykus“, – sako direktorė.

D. Navickienė  vairuotojams siūlo skambinti Lietuvos gyvūnų globos draugijai, jei jie rado beglobį gyvūną po savo automobiliu. Gavusi tokį pranešimą, draugija esą kreipiasi į serviso darbuotojus ir prašo jų pagalbos.

Anot LGGD direktorės,  šią problemą galėtų išspręsti gyvūnų sterilizacija ar prie daugiabučių pastatyti apšiltinti nameliai ar dėžės, kad gyvūnai rastų šiltą vietą praleisti žiemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alisa

Alisa portretas
tai tegu paima tas kates į šiltus ir sočius namus, nereikės joms sėdėti ant automobilių ar lįsti į variklius. Juk benamės katės - žmonių žiaurumo ir neatsakingumo rezultatas. Pasakojo man tų žmonių kaimynai - pasiėmė vieni tokie katę į namus 3 aukšte, balkonas buvo neįstiklintas ir be grotų, katė iššoko laukan. Ir ką jūs sau manot - dabar ta katė sulįsusi viena skūra ir kaulai bastosi po kiemą, o tie "kačių mylėtojai" po jos jau turi trečią kačiuką, nes dar du išėjo į balkoną ir "dingo" O balkonas vis atviras....va taip ir atsiranda benamiai gyvūnai. Žmonės, paimkite kiek galite išmestų gyvūnų į namus - į saugius ir mylinčius namus, juk jie labai moka atidėkoti už parodytą geraširdiškumą.

Ojoi joi joi

Ojoi joi joi portretas
Taip, statykim gyvūnam šiltus namelius, rūpinkimės ja\is... o žmonės kad benamiai šąla, dzin.

Svarbiausias

Svarbiausias portretas
pasaulyje tik aš ir mano mašina. Liūdna..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių