Vaikai ant dviračių – pažeidėjai per prievartą

Su vaikais iki 14 metų į iškylą dviračiais išvažiavę tėvai rizikuoja būti nubausti už Kelių eismo taisyklių pažeidimą. Jiems gresia atsakomybė ir tada, kai kartu su savo vaikais ar šie vieni važinėjasi dviračių takais. Pagal Kelių eismo taisykles, dviračiu takas yra kelio dalis.

Važiuoti keliais dviračiu jaunesniems kaip 12 metų vaikams apskritai draudžiama, o nuo 12 iki 14 metų gali tik tuo atveju, jeigu yra išklausę atitinkamą dviratininkų mokymo kursą ir turi tai patvirtinančius pažymėjimus.

Tačiau Panevėžyje per krizę jaunųjų dviratininkų kursai – retenybė. Kai kurios mokyklos liovėsi juos organizuoti, nes joms už tai papildomai nebemokama, kaip anksčiau.

Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro prie Švietimo ir mokslo ministerijos Saugaus eismo priežiūros skyriaus vedėja Gražina Vaitkevičiūtė teigia, kad dabar mokyklos dviratininkų mokymus turi rengti iš joms skirtų asignavimų, tačiau šios įstaigos nelinkusios tam leisti savo pinigų.

„Sudarėme norinčiųjų lankyti dviratininkų kursus sąrašus, bet, paaiškėjus, kad ministerija tam neskirs lėšų, juos atšaukėme. Nenumatyta, kad tam galėtume naudoti mokinio krepšelio lėšas“, – „Sekundei“ sakė Panevėžio „Vyturio“ vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Rima Taurozienė.

Panevėžio miesto Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Vladas Taučius, dar neseniai kuravęs jaunųjų dviratininkų mokymus, dabar neturi supratimo, kuriose miesto mokyklose jie organizuojami, jeigu apskritai tai daroma. Jis teigė, kad Švietimo skyrius tokios informacijos neberenka.

„Anksčiau mes žinodavome, nes mokykloms mokėdavome už kursus. Lėšų tam skirdavo Švietimo ir mokslo ministerija. Dabar kursai – pačių mokyklų reikalas“, – paaiškino jis.

Panevėžio rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriuje taip pat niekas negalėjo pasakyti, kokia situacija rajone, nors vasarą keliuose čia galima matyti daugybę dviračiais važinėjančių vaikų, tarp jų – ir visai mažiukų.

Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro duomenimis, Panevėžio rajone praėjusiais mokslo metais jaunųjų dviratininkų kursus baigė ir pažymėjimus įgijo 180 vaikų. Apie tokius kursus Panevėžio vaikams centras duomenų neturi.
„Sekundės“ žiniomis, kai kuriose mokyklose, pavyzdžiui, K.Paltaroko gimnazijoje, „Ažuolo“ vidurinėje, penktokams organizuojami dviratininkų kursai.

Kursai ir šalmai – pačių vaikų labui

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro specialistė Danguolė Urbonienė sakė, kad neseniai viena panevėžietė teiravosi, kur jos 12 metų sūnus galėtų išklausyti jaunųjų dviratininkų kursus. Pareigūnei paaiškinus, kad mokykloje, moteris pasiguodė: kursai neorganizuojami.

„Pareigūnai mielai ateitų į mokyklą vaikams paaiškinti saugaus eismo taisykles, galime juos pasikviesti į saugaus eismo klasę, tačiau mokymus turi organizuoti pačios mokyklos“, – kalbėjo specialistė.

Pasak D.Urbonienės, jaunųjų dviratininkų kursai vaikams reikalingi pirmiausia dėl jų pačių saugumo. Pareigūnai pastebi, kad vasarą daug jaunųjų dviratininkų važinėja nesilaikydami saugaus eismo reikalavimų, nedėvi šalmų, neįvertina situacijų ir tampa eismo įvykių aukomis arba kaltininkais.

D.Urbonienė sakė, kad vasarą dviratininkai sulauks daugiau policijos dėmesio. Pareigūnai tikrins, ar jie laikosi Kelių eismo taisyklių.

„Ypač žiūrėsime, ar vaikai dėvi šalmus. Jei galva nėra apsaugota, eismo įvykio  pasekmės gali būti ypač skaudžios. Štai visai neseniai be šalmo važiavęs 16 metų vaikinas griuvo ir patyrė sunkią galvos traumą“, – pasakojo pareigūnė.

D.Urbonienė, paklausta, ar neabsurdiška, kad šeima su vaikais iki 12 metų apskritai negali išvažiuoti pasivažinėti netgi dviračių takais, atsakė, kad Kelių eismo taisyklės vaikams iki 12 metų draudžia važiuoti keliais.

„Išimčių, kai vaikai vyksta kartu su tėvais, nenumatyta. Važiuoti keliais dviračiais leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų vaikams, o turintiesiems dviratininko pažymėjimą – nuo 12 metų“,– paaiškino ji.

Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro viršininkas Virginijus Mačėnas komentavo trumpai.

„Ne mes kuriame taisykles, tik kontroliuojame, kad jų būtų laikomasi“, – patikino jis, kad iš tiesų yra tokie suvaržymai.

Pasak V.Mačėno, daugiausia dėmesio pareigūnai skiria ir skirs, kad jaunieji dviratininkai dėvėtų šalmus. Tėvams jis nepataria leisti vaikams iki 14 metų vieniems važinėti judriomis gatvėmis ir keliais, nes tai nėra saugu. Nebent dvylikamečiai turėtų dviratininko pažymėjimą ir žinotų, kaip saugiai važinėti.


Šiame straipsnyje: dviratisvaikaspažeidėjas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių