Užsienio reikalų ministerijos komentaras dėl Rusijos FMT sprendimo

Nuo rugpjūčio 14 dienos Rusijos Federalinė Muitinė Tarnyba nustos forminti muitinio tranzito procedūra naudojant TIR knygeles. Klausiame Užsienio reikalų miinisterijos atstovų nuomonės šiuo klausimu.

Kokių veiksmų imsis Užsienio reikalų ministerija siekiant atšaukti šį sprendimą bei užtikrinti sklandų TIR sistemos funkcionavimą Rusijoje?

Lietuva, kartu ES šalimis narėmis, EK bei IRU (International Road Union) organizacijos šalimis narėmis, kartu derindamos veiksmus, siekia, kad būtų laikomasi TIR procedūrų, gabenant krovinius su TIR knygele, taip kaip yra numatyta TIR Konvencijoje.

Atsižvelgdami į Komisijos kompetenciją, kartu su Europos Komisija aptarėme galimas priemones, siekiant paskatinti Rusiją laikytis Konvencijoje numatytų reikalavimų, Lietuvos Ambasada Maskvoje paprašyta veikti diplomatiniais kanalais.

Rusija yra TIR Konvencijos narė, todėl yra įpareigota laikytis visų šioje Konvencijoje numatytų procedūrų, krovinius gabenant su TIR knygele. Vienašališkas tokių procedūrų pakeitimas ar nesilaikymas nėra priimtinas, todėl siekiame minėtų procedūrų, taikant papildomus reikalavimus gabenant krovinius į Rusiją arba tranzitu per jos teritoriją, tokių kaip nacionalinės garantijos pateikimas, atšaukimo.

Kaip Užsienio reikalų ministerija vertina Rusijos muitinės ketinimus keisti TIR sistemos taikymo sąlygas šioje šalyje?

Tarptautinės sutartys yra privalomi teisės aktai jas pasirašiusioms šalims. TIR Konvencijos nuostatų taikymas yra privalomas visoms TIR Konvencijos šalims, tame tarpe ir Rusijos Federacijai. Vienašališkas tokių nuostatų pakeitimas, papildomų sąlygų taikymas tik vienos šalies teritorijoje, nesuderinus jų su kitomis šalimis ir negavus tam pritarimo, neturėtų būti pripažintas, todėl siekiame, kad tokios nuostatos nebūtų taikomos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių