Švedijos valdžia tikrins, iš kur „Spyker“ gaus pinigų

Rodos, „Saab“ istorijoje dar praėjusią savaitę buvo padėtas taškas – amerikiečių koncernas „General Motors“ pardavė „Saab“ olandų automobilių gamintojui „Spyker“. Paaiškėjo, kad dar ne viskas aišku.

„Spyker“ dalijasi planais, kad 2012 metais pradės serijinę naujos kartos „Saab 9-3“ gamybą, bet pasirodė neraminančių pranešimų apie tai, kad sandėriu susirūpino Švedijos valdžia. Valdininkai patikrins, iš kur kompanija gaus pinigų „Saabui“ nusipirkti.
Švedijos valdžios atstovus sudomino, ar „Spykeriui“ užteks lėšų baigti derybas. Vyriausybė baiminasi suteikti garantijas sandėriui, kuris negali būti įvykdytas.

„Spyker“ GM koncernui už „Saabą“ turi išmokėti 74 mln. JAV dolerių grynais (dalimis) ir 236 mln. JAV dolerių privilegijuotomis akcijomis, kurias išleis nauja kompanija.

Nors kiek anksčiau šią savaitę „Spyker“ vadovas Victoras Mulleris prisipažino, kad jam iki šiol trūksta trečdalio su GM suderėtos sumos, ramindamas, kad jis dar turi dar pakankamai laiko iki liepos 15 dienos pinigų surinkti. Būtent šią dieną „Spyker“ GM koncernui turi išmokėti antrąją grynų pinigų dalį. „Spyker“ išplatinusi pareiškimą, kad išpildys visus įsipareigojimus, nors antrojo mokėjimo finansavimo šaltinio nenurodo, rašo autobild.lt.

Švedijos valdžiai kyla klausimų, iš kur „Spyker“ gavo pinigų sumokėti ir pirmąją grynųjų pinigų dalį (50 mln. JAV dolerių). Svarbu tai, kad 25 mln. JAV dolerių olandų kompanijai paskolino Niujorko investicinis fondas „GEM Global Yield Fund“. Šis garsėja tuo, kad teikia kreditus su aukštais procentais nereikalaudamas saugumo garantijų.

Ekspertai labai atsargiai vertina sandėrio perspektyvas. Pasak jų, „Spyker“ maža kompanija ir lengva numanyti, kad jos finansinė padėtis pakankamai įtempta. Visai gali būti, kad iki vasaros sandėris visiškai pasikeis.


Šiame straipsnyje: SaabSpyker

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių