Šiemet kelyje sudegę automobiliai – 2,2 karto brangesni nei pernai

  • Teksto dydis:

Draudikų duomenimis, sudega 1 iš 1000 apdraustų automobilių, o šių gaisrų priežastys dažniausiai slypi netvarkingoje automobilio elektros sistemoje.

Per pirmąjį pusmetį draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ kasko draudimu apsidraudusiems klientams jau atlygino apie 1,5 milijono litų dėl visiškai sudegusių automobilių.

„Remiantis mūsų statistika, kelyje užsidegusių arba stovėjimo vietoje sudegusių apdraustų automobilių skaičius išlieka stabilus, bet šiemet fiksuojame vis brangesnius sudegusius automobilius. Vidutinė šiemet dėl šios priežasties atlyginamų nuostolių suma siekia 32 tūkstančius litų, tuo tarpu pernai ji buvo 15 tūkstančių. Įvertinant tai, kad Lietuvoje tik kas penktas automobilis yra apdraustas kasko draudimu, skaičiuojame, kad bendra nuostolių suma dėl savaime užsidegančių automobilių gali siekti 10-12 milijonų litų per metus“, - sako bendrovės Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas.

Gaisro automobilyje nuostolis, pasak draudimo ekspertų, labiausiai priklauso nuo to, kada pavyksta gaisrą pastebėti ir kaip pasiseka išgelbėti degantį automobilį. Šiemet labai išaugęs vidutinės žalos dydis yra nulemtas būtent to, kad automobiliai sudega visiškai ir jų išgelbėti nebeįmanoma. Taip pat įtakos turi ir sudegusio automobilio markė bei vertė. Bendrovės duomenimis labai dažnai kelyje užsidega vilkikai ir puspriekabės, o iš lengvųjų automobilių apie trečdalis žalų atlyginama Mercedes Benz, VW ar BMW savininkams.

„Įvertinant tai, kad vidutinis kasko draudimu apdraustų transporto priemonių amžius Lietuvoje yra 8 metai, pastebime, kad būtent tokio amžiaus automobiliai dažniausiai tampa gaisro aukomis. „Vyresni“ nei 5 metų automobiliai sudaro 83 procentus visų klientų automobilių, nukentėjusių nuo ugnies. Beje, šiemet gaisro aukomis dažniau tampa „jaunesni“ automobiliai, tai – dar viena priežastis, kodėl fiksuojame keletą kartų išaugusias žalas“, - analizuoja A. Gimbickas. 

Vien per pirmąjį 2013 metų pusmetį Lietuvoje gaisrų metu ugniagesiai išgelbėjo 67, o ugnis sunaikino 150 transporto priemonių. Dėl automobilių elektros instaliacijos gedimų šiemet kilo 258 gaisrai, dėl kuro tiekimo sistemos gedimų ugniagesiams teko gesinti 51 gaisrą, o dėl transporto priemonių dujų įrangos gedimų buvo gesinta 13 gaisrų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ugniagesių gelbėtojų mokyklos mokymo skyriaus viršininkas Gintaras Paulauskas teigia, kad Lietuvoje kasdien užsidega iki 3 automobilių, kurie per 5-8 minutes visiškai sudega. Pasak eksperto, norėdami išvengti automobilio gaisro, vairuotojai turi atidžiau prižiūrėti ir nuolat tikrinti automobilio elektros instaliaciją, degalų tiekimo sistemą bei dujų įrangą.

Užsidegus automobiliui, bendrovė papildomai atlygina išlaidas sugadintam ar sunaikintam trečiųjų asmenų turtui, kuris buvo šalia sudegusios transporto priemonės. Tai reiškia, kad jei užsidegus automobiliui papildomai sudegė gretimai esantis turtas, pavyzdžiui, pastatai ar jų dalys, tvoros, kiti šalia stovėję automobiliai, lauko inventorius ar kitas turtas, nuostolius padengs draudimo įmonė. Draudikai pastebi, kad dažniausiai automobiliai liepsnoja žiemą ir pavasarį, daugiausiai sudegusių automobilių draudikai pastaraisiais metais fiksavo gegužės ir vasario mėnesiais.

Ugniagesių gelbėtojų patarimai, kaip elgtis užsidegus automobiliui

1. Pajautę degėsių kvapą automobilyje, kuris nėra susijęs su pravažiuojamos aplinkos kvapu, iškart sustokite kelkraštyje;
2. Jei automobilyje yra keleivių, būtinai juos išlaipinkite;
3. Nedelsiant išjunkite variklį;
4. Jei vairuojate automobilį su mechanine pavarų dėže, įjunkite neutralią padėtį ir užtraukite rankinį stabdį, automatinės pavarų dėžės vairuotojams reiktų įjungti „parking“ padėtį;
5. Išlipę iš transporto priemonės iškvieskite ugniagesius gelbėtojus bendruoju pagalbos telefonu 112;
6.Gesintuvu variklį gesinkite tik šiek tiek pravėrę variklio dangtį – paspaudę automobilyje esantį atidarymo mygtuką. Po variklio dangčiu įpurškite gesinimo miltelių: į abi puses po 2 sekundes. Jokiu būdu neatidarinėkite variklio dangčio.
7. Jei ugnies nepavyksta prigesinti, atsistokite saugiu 3-5 metrų atstumu ir laukite ugniagesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas kaltas

Kas kaltas portretas
Kodėl paskutiniu metu automobiliai dažnai užsiliepsnoja? Ar tai ne nuolatinio artimųjų šviesų naudojimo pasekmė? Švedijoje skaičiau ekspertų išvadą dėl automobilio gaisro. Nurodyta priežastis: dėl nestandartinių lempučių naudojimo (Švedijoje irgi visą parą su šviesom) perkaitę ir sutrūkinėję laidai. Dėl to, automobiliui stovint, įvyko trumpas sujungimas. Dėl tokios išvados draudimas savininkui atsisakė padengti nuostolius. Panašias išvadas padarė ir Austrijos ekspertai. Tai buvo viena iš priežasčių, dėl kurių ten nuo 2008-01-01 artimųjų šviesų dieną buvo atsisakyta. Daugelio automobilių instaliacija nėra pritaikyta nuolatiniam šviesų naudojimui. Ypač, kai naudojamos nefirminės lemputės, kurių galingumas didesnis, negu nurodyta, laidai perkaista, sutrūkinėja, užsiteršia, arba net išsilydo. Rezultatas - trumpas sujungimas ir gaisras. Vieno iš garažų bendrijos kaimynui būtent taip ir nutiko. Laimei, laiku spėjo užgesinti. Tiktai laidų pynė apdegė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių