Pranešimus policijai bus galima teikti e.paštu ir SMS

Policijos departamentas prie VRM 2009 m. gegužės mėnesį pradėjo įgyvendinti projektą „Viešosios policijos paslaugos „Pranešimų policijai teikimas“ perkėlimas į elektroninę erdvę“ (toliau – „E-policija“).

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos bei Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis.

Tikimasi, jog įgyvendinus projektą, gyventojai galės pranešimus apie nusikaltimus, eismo įvykius, dingusius asmenis teikti ne tik telefonu ar atvykus į policijos komisariatą, bet ir elektroniniu paštu ar trumposiomis SMS žinutėmis.

Kaip teigia projekto vadovė Neringa Kačinskienė, įgyvendinant projektą siekiama ne tik pagerinti policijos teikiamų viešųjų paslaugų gyventojams kokybę, bet ir paskatinti gyventojus daugiau naudotis informacinėmis technologijomis.
Siekiant pakelti visuomenės pasitikėjimą policija, turi būti padidintas policijos veiklos efektyvumas. Įvertindama tai, bei atsižvelgdama į informacinės visuomenės kūrimo procesų intensyvumą šalyje, Vidaus reikalų ministerija inicijavo kai kurių policijos teikiamų viešųjų paslaugų perkėlimą į elektroninę erdvę. Lietuvos Respublikos Vyriausybei pritarus tokiai iniciatyvai ir buvo parengtas projektas „E-policija“, - sako projekto vadovė.

Viešųjų paslaugų perkėlimas į elektroninę erdvę yra sudėtingas ir ilgai trunkantis, reikalaujantis tiek finansinių, tiek ir žmogiškųjų resursų, procesas. Planuojama, jog iki 2011 m. lapkričio mėnesio bus sukurtas portalas, kuris užtikrins viešųjų policijos paslaugų prieinamumą 24 val. per parą. Gyventojai galės pasirinkti jam tinkamiausią pranešimo pateikimo būdą. Pranešimo policijai teikėjas bus identifikuojamas pastarajam pasirašius elektroniniu parašu ar kitomis elektroninėmis asmens tapatybės nustatymo priemonėmis.

Tačiau vien tik paslaugos perkėlimas į elektroninę erdvę, naujo policijos portalo sukūrimas sėkmės negarantuoja. Viskas priklausys nuo Lietuvos žmonių, kaip aktyviai jie naudosis policijos teikiamomis elektroninėmis paslaugomis, ar jiems tokios policijos veiklos formos bus priimtinos.

Pažymėtina, kad gyventojas, pateikęs pranešimą policijai elektroniniu būdu, turės daugiau pranašumų nei pateikęs pranešimus įprastais būdais. Gyventojai, pateikę pranešimus policijai naudodamiesi naująja informacine sistema, turės galimybę stebėti tyrimo pagal pateiktą pranešimą eigą, kokių priemonių imtasi siekiant išaiškinti nusikaltimą, apie kurį buvo pranešta, kokie yra priimti galutiniai sprendimai. Taip bus užtikrintas policijos veiklos skaidrumas ir skatinama pilietinė pareigūnų bei pačių gyventojų pareiga.

Net ir perkėlus pranešimų policijai teikimą į elektroninę erdvę, turės praeiti nemažai laiko, kol paslaugų vartotojai - mūsų šalies gyventojai - suvoks tokio pranešimų teikimo būdo privalumus ir išmoks naudotis elektroninėmis policijos paslaugomis.

Projektas „Viešosios policijos paslaugos „Pranešimų policijai teikimas“ perkėlimas į elektroninę erdvę“ yra finansuojamas Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondo lėšomis pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos 3 prioriteto „Informacinė visuomenė visiems“ įgyvendinimo priemonę Nr. VP2-3.1-IVPK-01 „Elektroninės valdžios paslaugos“. Projekto įgyvendinimui skirta 6,38 mln. litų.


Šiame straipsnyje: policijae policija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių