Policija stebės Kauno vairuotojus ir pėsčiuosius

Šį savaitgalį Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos pareigūnai vykdo prevencinę priemonę, skirtą eismo dalyvių elgesiui kelyje kontroliuoti. Išvykstama į Kauno apskritį.

Daugiausiai dėmesio bus skirta transporto priemonių vairuotojams ir pėstiesiems.

Š. m. gruodžio 1–10 d. eismo įvykiuose žuvo 11 žmonių, tarp jų 2 nepilnamečiai. Žuvo 5 pėstieji, 3 keleiviai, 2 vairuotojai ir 1 dviratininkas.

Du pėstieji žuvo Kaune, po vieną – Vilniuje ir Lazdijų bei Kauno rajonuose. Keturi iš šių įvykių įvyko tamsiuoju paros metu.

Ne tik pastarosiomis dienomis, bet ir praėjusį, lapkričio mėnesį, dauguma eismo įvykių, kuriuose nukentėjo pėstieji, įvyko tamsiuoju paros metu ir, būtent, miestų gatvėse. Tiek dėl pėsčiųjų, tiek ir dėl vairuotojų kaltės eismo įvykių neišvengiama net ir pėsčiųjų perėjose.

Pėstieji (ir vaikai, ir suaugusieji) turi suprasti ir įsisąmoninti, kad vairuotojas transporto priemonės iš karto sustabdyti negali. Dėl to dažniausiai pėsčiojo neapgalvotas elgesys – netikėtas įėjimas į važiuojamąją kelio dalį – baigiasi susidūrimu su transporto priemone.   

Primename, kad Kelių eismo taisyklių (Žin., 2003, Nr. 7-263; 2008, Nr. 88-3530) VI skyriuje „Pėsčiųjų pareigos“ yra išdėstyta: įžengti į važiuojamąją dalį pėstiesiems leidžiama tik po to, kai jie įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių ir jų greitį ir įsitikina, kad tai saugu.

Pėstieji taip pat turi žinoti ir vykdyti dar vieną labai svarbų Kelių eismo taisyklių reikalavimą: einant neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui privaloma neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegus atšvaitą.

Atšvaitą būtina prisisegti taip, kad jį matytų kiti eismo dalyviai.

Tamsiuoju paros metu (esant blogam matomumui) dviratininkai ir vadeliotojai taip pat privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba turėti atšvaitą. Dviratis ar vežimas turi būti tinkamai pažymėti atšvaitais.

Pripažinkime, kad išvengti nelaimės kelyje galima, jei kiekvienas ne tik tinkamai elgsimės, bet ir mąstysime: rūpinsimės savimi ir kitais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių