Pavasarį smulkių automobilių žalų skaičius išauga ketvirtadaliu

Pavasarį dažniausiai apgadinamos automobilių durelės, šoniniai sparnai, veidrodėliai, žibintai ir bamperiai, kiek rečiau – stogas.

Vidutiniškai nuostolių suma siekia 2 000 Lt.

Draudimo bendrovė „PZU Lietuva“ kovo mėnesį registravo 25 proc. daugiau smulkių transporto priemonių žalų pagal kasko draudimo sutartis. Draudikų teigimu, 80 proc. visų tokių įvykių patiria stovintys automobiliai.

„Automobilių savininkai paprastai smulkesnius apgadinimus pamato ne iš karto. Pavasarį ši tendencija dar labiau sustiprėja, kai po žiemos vairuotojai nuplauna automobilius ir pamato visus transporto priemonių nubrozdinimus ir apgadinimus, iki tol paslėptus po dulkių ir purvo apnašomis. Dažnai pasitaiko, kad jie yra likę po skirtingų įvykių“, – sakė „PZU Lietuva“ Vilniaus žalų centro vadovas Modestas Žilionis.

Pasak M. Žilionio, vairuotojai turėtų būti labai atidūs ir apie pasitaikiusius įvykius pranešti iš karto ir nerizikuoti juos pateikiant kaip to paties įvykio žalas. „Esame registravę atvejų, kai vairuotojai bandė į vieną įvykį susieti net 7 ar 9 skirtingus smulkius apgadinimus, tačiau įgudusių ekspertų akys tokius dalykus labai lengvai atskiria. Todėl vairuotojams, kurie automobilius palieka rizikingesnėse vietose, rekomenduojame draudžiant automobilį kasko draudimu, išsipirkti neatlyginamą išskaitą (frančizę). Tai padės sutaupyti ir lengviau spręsti problemas esant dažnesniems smulkių įvykių atvejams“, – teigia M. Žilionis.

„Automobiliui gresia mažiau problemų, jei jis paliekamas saugesnėse automobilių stovėjimo aikštelės vietose – ne pačiuose kraštuose ar šalia įvažiavimo bei išvažiavimo. Vairuotojai turėtų būti atidūs statydami automobilius gatvėse – rekomenduojame palikti juos tik leistinose vietose ir tik teisingai pastatytus, vengti privažiuoti per arti kitų mašinų, nes išvažiuojant padidėja tikimybė, kad bus užkliudytas automobilio bamperis, o durelės gali būti apibraižytos, jei kito automobilio keleiviams bus per mažai vietos įlipti“, – sako M. Žilionis. Paliekant automobilį siaurame kelyje, rekomenduojama užlenkti veidrodėlį važiuojamosios dalies pusėje. Jei automobilį parkuojate labai arti dviračių tako ar šaligatvio, veidrodėlį reikia užlenkti, kad nekliudytų pėstiesiems ar dviratininkams.

„PZU Lietuva“ duomenimis, smulkios automobilių žalos labiau būdingos didiesiems Lietuvos miestams dėl didesnių transporto srautų. Ekspertai pastebi, kad dažniausiai apgadintus automobilius vairuotojai randa po nakties namų kiemuose ir dieną sausakimšose automobilių aikštelėse miestų centruose. Smulkių įvykių taip pat padaugėja savaitgaliais ir piko metu prie prekybos centrų.

2009 metais draudimo bendrovė „PZU Lietuva“ išmokėjo 65,8 mln. litų pagal transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo (TPVCA) ir kasko draudimo sutartis. Per šių metų sausį ir vasarį „PZU Lietuva“ vairuotojams jau išmokėjo 10,7 mln. litų pagal TPVCA ir kasko draudimo sutartis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių