Panevėžio gatvėse – valytojų desantas

Panevėžyje įvyko kalėdinis stebuklas. Po mėnesio. Mieste netikėtai, lyg grybų po lietaus, „pridygo“ šaligatvių valytojų. Galima tikėtis, kad traumatologai netrukus lengviau atsikvėps – sulaužytais kaulais miestiečių gydymo įstaigose sumažės.

Masiškai švarintis pradėta iš karto po to, kai naujasis Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius pažadėjo, kad pirmas jo darbotvarkės klausimas – valyti gatves.

„Labai slidžios gatvės, ant šaligatvių ypač daug sušalusio sniego. Mes Taryboje turime daktarą Darių Staugaitį, pas jį ateina daugybė susiluošinusių, susižalojusių žmonių“, – pirmąją vadovavimo dieną vaduoti Panevėžį iš ledo gniaužtų žadėjo V.Satkevičius.

Pirmąjį pasitarimą Savivaldybėje surengęs naujasis Panevėžio meras nusprendė, kad ypatingas dėmesys valant miestą bus skirtas socialinėms miesto įstaigoms. Iš jų V.Satkevičius pirmiausia paminėjo bažnyčias, paskui – bibliotekas, turgus ir poliklinikas.

Valomi šaligatviai

 Jau kitą dieną po mero pareiškimo gatvėse buvo galima pamatyti laužtuvais ir kastuvais besidarbuojančius valytojus.

Ilgai valytojų nemačiusiems miestiečiams darbininkų gausa kėlė nuostabą. Pavyzdžiui, Kranto gatvėje vienu metu galima buvo pamatyti net keturis šaligatvių valytojus. Tai panevėžiečius ir stebino, ir džiugino.

„Ėjau Laisvės aikšte ir pirmiausia išgirdau daužomo ledo garsą. Tada pastebėjau, kad padaryti takeliai. Anksčiau toje vietoje buvo ledas. Kad galima eiti nesibaiminant pargriūti, yra mero nuopelnas – vakar išrinko, o šiandien jau galima drąsiai žingsniuoti “, – mero rūpestingumu neabejojo panevėžietė Dalia.

Į gatves išėję valytojai skundėsi, kad darbas sunkus, o užmokestis – mažas.

„Kavutę gerdami sugalvojo gatves valyti, o ką už tą darbą moka? 800 litų, bet, atskaičius mokesčius, ir jų negaunam. Bent darbo yra. Prieš mėnesį buvo polaidis, prišalo. Labai sunku valyti“, – guodėsi Nemuno gatvėje prie poliklinikos šaligatvį valantis panevėžietis Kazimieras.

Kranto gatvėje sutikta panevėžietė Regina apie naujuosius mero nurodymas nieko nežinojo.

„Nežinau nieko apie mero paliepimą. Iš Darbo biržos atsiuntė daug žmonių gatvių valyti. Orai pasikeitė, nesninga. Mane taip pat iš Darbo biržos atsiuntė“, – pasakojo panevėžietė.

Moteris teigė, kad gatves valo jau savaitę, tačiau gerus įrankius gavo tik dabar.

„Grandėm, bet įrankių neturėjom, šiandien geresnių davė. Anksčiau prie tilto šaligatvį grandžiau. Savaitę negalėjau nieko padaryti. Dabar, kai naujus turiu, gal darbas bus spartesnis “, – vylėsi Regina.

Niekas nepasikeitė?

Kodėl Panevėžio gatvės pradėtos valyti tarsi pamojus burtininko lazdele? Ar, kol miesto valdžioje tvyrojo chaosas, valdininkams pritrūkdavo drąsos į gatves pasiųsti valytojus?

Panevėžio administracijai paskutines dienas vadovaujanti Janina Gaidžiūnaitė teigė, kad šaligatviai ir gatvės prižiūrimos taip, kaip iki šiol, tik valančiųjų gretas papildė pagal įdarbinimo programą, finansuojamą iš Europos Sąjungos lėšų, iš Darbo biržos atsiųsti žmonės.

„Valomos, kaip ir buvo, pagrindinės gatvės. Kitas galbūt patys gyventojai valo. Pinigų neatsirado. Įdarbinome žmones iš Darbo biržos. Žiema atšiauri, įdarbinta daugiau žmonių, vasarai palikta mažiau. Man atrodo, ne tik šiandien valoma, jau prieš savaitę darbai prasidėjo“, – tikino laikinoji administracijos vadovė.

„Panevėžio specialaus autotransporto“ direktorius Valentas Bakšys pripažino, kad bendrovė atkreipė dėmesį į mero priekaištus ir darbo jėgą permetė į masinio susibūrimo vietas.

Geriausiais laikais gatves Panevėžyje valydavo 240 žmonių, dabar jų likę 65. Dar šešiolika valytojų įdarbinti pagal viešųjų darbų programą.

„Lygiai taip pat dirbom ir iki mero atėjimo, absoliučiai niekas nepasikeitė. Kai meras pasakė, visų akys nukrypo į gatvių valymą ir labiau tai pastebima. Kažko ypatingo negalime padaryti. Mums darbus užsako Ūkio skyrius. Jie gavo nurodymą užsakyti daugiau darbų masinio susibūrimo vietose. Tai yra naujovė. Vykdysime mero nurodymus besąlygiškai“, – pasakojo V.Bakšys.

Pagal viešųjų darbų programą Panevėžyje šiemet planuojama įdarbinti apie 400 žmonių. 588 tūkst. Lt bus skirta programai iš Savivaldybės biudžeto. Maždaug tiek pat atskaičiuos ir Darbo birža iš užimtumo fondo, kurį finansuoja Europos Sąjunga.


Šiame straipsnyje: gatvių valymassniegas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių