Nauji radarai pradeda tarnybą

Lietuvos keliuose automobilių greitį nuo gruodžio pradžios pradėjo fiksuoti dar 10 naujų radarų. Iš viso užmiesčio keliuose jų dabar yra 22, o iki metų pabaigos greičio matuoklius įrenginėjanti intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima" ketina sumontuoti likusius 45 pirmojo projekto etape numatytus greičio matuoklius.

"Greičio matuokliai jau įrengti avaringiausiuose šalies valstybinės reikšmės kelių ruožuose. Jie turėtų padėti sumažinti nelaimių ir avarijų keliuose skaičių, užtikrindami, kad vairuotojai laikytųsi saugaus greičio", - sakė Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Eismo saugumo skyriaus vedėjo pavaduotojas Povilas Narbutas.
"Šiandien esame įrengę 5 stacionarius greičio matuoklius užmiesčio keliuose. Kiti 5 greičio matuokliai yra mobilūs ir įmontuoti automobiliuose, kurie nepažymėti policijos skiriamaisiais ženklais. Šiais matuokliais greitis matuojamas iš stovinčio automobilio per galinį langą, tad leis užfiksuoti piktybiškai greitį viršijančius pažeidėjus", - pasakojo „Fimos" Sprendimų departamento direktorius Rokas Šlekys.
Iš jau veikiančių matuoklių duomenys apie užfiksuotus pažeidimus keliauja tiesiai į Vilniuje įsikūrusią Eismo priežiūros tarnybą. Joje pareigūnai analizuoja nusižengimus ir išsiunčia baudos kvitus pažeidėjams.
Kelių direkcijos duomenimis, greičio matuokliai labai efektyviai drausmina pažeidėjus.

„Greičio viršijimas yra bene dažniausia avarijų priežastis. Tuo tarpu radarai vairuotojus priverčia lėtinti transporto priemonių greitį, ir to pakanka, kad avarijų skaičius akivaizdžiai sumažėtų", - teigė P.Narbutas. Anot jo, tam tikrose avaringose kelių vietose įrengus radarus, nebepasitaikė eismo įvykių, kuriuose nukentėtų ar žūtų žmonės.
Lietuvos keliuose įrengiami greičio matuokliai taip pat apsaugoti nuo vandalų išpuolių. „Visuose greičio matuokliuose įrengta elektroninė apsaugos sistema, kuri reaguos į bandymus niokoti ar nesankcionuotai patekti į įrangos vidų. Elektroninė sistema signalus apie šiuos įvykius akimirksniu perduos Viešosios policijos apsaugos tarnybai, kuri operatyviai atvyks į įvykio vietą", - apie įgyvendintą sprendimą pasakojo R.Šlekys.
Iki šiol didžiausias Lietuvoje automobilių greičio matuoklių įrengimo projektas pradėtas įgyvendinti šį rudenį ir bus baigtas 2009 m. trečiajame ketvirtyje. Jį vykdanti bendrovė „Fima" šalies keliuose jau taip pat parengė 45 vietas stacionarių greičio matuoklių įrengimui.
Įgyvendinus projektą, valstybinės reikšmės keliuose bus 151 stacionarus ir 11 mobilių greičio pažeidėjus fiksuosiančių matuoklių. 


Šiame straipsnyje: Nauji radarai"Fima"

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių