Mažas automobilis su nuotaika

Miniukai – taip savo automobilius "Mini Cooper" vadina jų savininkai, susivieniję į klubą "MINIpeople".

Pamėgo ir karalienė

"Šių automobilių išvaizda ir variklis sukurti taip, tarsi turėtų ypatingą užtaisą, kuris visada pakelia nuotaiką ir suteikia adrenalino. Pasimiršta visi rūpesčiai, norisi tik važiuoti. Šis automobilis – žaismingas, tad juo reikia tiesiog mėgautis", – pasakojo viena klubo narių Aldona Juozaitytė.

Pirmasis "Mini Cooper" pasirodė 1959 m. Jis mažas,  nes norėta sukurti ekonomišką ir nebrangų automobilį, kurį pajėgtų įsigyti kiekviena šeima.

"Jį buvo įmanoma nusipirkti už 2–3 mėnesių atlyginimą", – tikino Jevgenijus Rudakas, toks pats miniukų aistruolis, kaip ir A.Juozaitytė.

Iki 2000 m. gamintas vienos modifikacijos "Mini Cooper" yra rekordininkas iš visų serijinių automobilių. Jį labai mėgsta jaunimas, bet mielas ir aristokratams: tris miniukus turėjo Anglijos karalienė, juo važinėja ponas Bynas.

Tinka ir lenktynėms

"Nuo vaikystės norėjau tokio automobilio", – svajingai kalba J.Rudakas, važinėjantis 1986 m. klasikiniu "Mini Cooper".

Trisdešimtmetis važinėjo ir kitų markių automobiliais, bet visi jie, anot Jevgenijaus, buvo neįdomūs. Savo miniuką vyras pažįsta iš kiekvieno varžtelio, nes automobilį yra išnarstęs.

Tai daryti buvo priverstas, nes nebenaujas automobilis genda, o autoservisų meistrai, pamatę palyginti retą automobilį, klientą siunčia kuo tolyn. Miniukų detalės gana brangios, nes jų paklausa palyginti maža.

Ar patogu važinėti tokiu automobiliu, kai į bagažinę ir kelioninis lagaminas netelpa? J.Rudakas turi didesnį automobilį turistinėms kelionėms, o su miniuku važinėja kasdien. Yra vežęs ir nemenko kūno sudėjimo keleivių, kurie sakė, kad salone vietos – kaip "Subaru" automobilyje.

"Svarbiausia, kad "Mini Cooper" ypač manevringas ir greitas. Labai tinka lenktynėms", – žino J.Rudakas. Šios markės automobiliai tris kartus laimėjo didžiosiose Monte Karlo lenktynėse.

Žinoma, miestų gatvėse ir autostradose nepalenktyniausi. Vyrui kilo idėja surengti lenktynes Nemuno žiede prie Kačerginės.

"Kai pasakiau idėją vienam draugui – susidarė visas būrys lenktynininkų. Pasaulyje tokios lenktynės vyksta seniai, o pas mus bus pirmosios Baltijos šalyse. Ištobulinau savo miniuką, įdomu pasivaržyti su naujesniais", – dalijosi planais J.Rudakas.

Įkūrė klubą

Pernai Lietuvoje įkurtas "MINIpeople" klubas šiemet vienija daugiau kaip šimtą narių.
Siekdamas suburti bendraminčius Jevgenijus iš pradžių važinėjo po Vilnių, o vėliau – ir po visą Lietuvą žvalgydamasis miniukų. Radęs užkišdavo už valytuvų skrajutę, kviečiančią burtis į klubą. Kiekvienas naujas narys atsiveda pulką prijaučiančiųjų.

Viena klubo narė "Mini Cooper" neturi, bet yra sukaupusi tokią šių automobilių modeliukų kolekciją, kad, ją pardavusi, ko gero, nusipirkų tikrą, nors ir nenaują, automobilį.

Mūsų šalyje veikia kitų markių automobilių klubai, bet "Mini Cooper" iki šiol nebuvo. Dabar susivieniję bendraminčiai ne tik kartu leidžia laisvalaikį, bet ir dalijasi patyrimu, netgi detalėmis. Taip iš garažų išvažiuoja juose dūlėję seni, nebeveikę miniukai.

Draugystės vakarai, savaitgaliai kartu gamtoje, susitikimai su bendraminčiais iš kitų šalių ir išvykos pas juos – tai klubo narių laisvalaikis, dėl kurio, anot Jevgenijaus, net miegui kartais pritrūksta laiko. Klubas subūrė mini orkestrą, mini taksi projektą, sukūrė vaizdo klipų.

"Nesvarbu, kokioje šalyje būtume, gatvėje, prasilenkdami su miniuku, pasimojuojame ar mirktelime avarinio sustojimo ženklais. Galbūt dėl to, kad visi esame linksmi žmonės. Miniukais surūgėliai nevažinėja, patikėkite!" – juokiasi A.Juozaitytė.


Savaitgalį Kačerginėje

"MINIpeople" klubas švenčia savo pirmąjį gimtadienį ir ta proga organizuoja pirmąsias Baltijos šalių istorijoje "MINI ir Mini Cooperių" lenktynes "Nemuno žiedo" trasoje Kačerginėje liepos 31 d. Kviečiami visi, kurie žavisi šiomis mašinomis, jas turi ar tik svajoja įsigyti. Dar galima registruotis lenktynėms arba atvykti stebėti šio reginio! Daugiau informacijos – interneto svetainėje BalticMiniChallenge.eu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių