Lietuvos kelių tvarkymo lėšos naudojamos neefektyviai?

Susisiekimo ministerija rengiasi pertvarkyti kelių tiesimo ir rekonstrukcijos planavimo, o taip pat atliktų darbų įvertinimo tvarką.

Siekdama užtikrinti keliuose vykdomų darbų kokybę bei efektyviau panaudoti valstybės lėšas, Susisiekimo ministerija siūlys Vyriausybei pakeisti Kelių įstatymą ir prie ministerijos steigti Kelių tyrimų centrą. Ši įstaiga vykdytų kelių tiesimo, statybos, rekonstrukcijos, taisymo ir priežiūros darbų kokybės kontrolinius patikrinimus bei techninę, ekonominę ir aplinkosauginę stebėseną, atliktų kelių būklės ir eismo tyrimus, kuriais vadovaujantis bus priimami sprendimai dėl valstybinės reikšmės kelių tiesimo, rekonstrukcijos, taisymo ir priežiūros darbų.

Kelių tyrimų centrą prie Susisiekimo ministerijos numatoma steigti pertvarkant šiuo metu veikiančią valstybės įmonę Transporto ir kelių tyrimo institutą, todėl papildomų išlaidų nenumatoma. Naujoji įstaiga būtų finansuojama iš Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų.

Susisiekimo ministerijos vertinimu, dabartinis Transporto ir kelių tyrimo institutas, atliekantis įvairius kelių infrastruktūros ir eismo tyrimus bei analizes, nepakankamai panaudoja turimą valstybės lėšomis įsigytą modernią tyrimų laboratoriją ir kitas technologijas, taip pat kelių būklės ir eismo tyrimų bei techninės, ekonominės ir aplinkosauginės stebėsenos duomenis. Dėl to nepakankamai efektyviai naudojamos keliams skiriamos lėšos.

„Visas kelių plėtros, modernizavimo ir priežiūros procesas – nuo pat jo planavimo iki galutinio darbų atlikimo – privalo būti objektyvus ir skaidrus, remtis ne asmeninėmis nuomonėmis, o pažangiomis technologijomis ir visapusiškais tyrimais. Tai padės ne tik užtikrinti darbų kokybę, bet ir efektyviau panaudoti Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšas“, – sakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Planuojama, kad Kelių tyrimo centras dalyvaus formuojant ir įgyvendinant kelių priežiūros ir plėtros valstybės politiką. Šis centras rinks, inventorizuos ir analizuos duomenis apie valstybinės reikšmės kelius bei perduos šiuos duomenis į valstybinės reikšmės kelių informacinę sistemą.

Ministras E. Masiulis pabrėžė, jog ilgalaikė užsienio šalių patirtis planuojant kelių infrastruktūros plėtrą rodo, kad efektyvus modernios techninės bazės panaudojimas atliekant minėtus kelių darbus padeda sutaupyti apie 10–15 proc. valstybės biudžeto lėšų, skiriamų kelių plėtrai bei modernizavimui.


Šiame straipsnyje: keliaiSusisiekimo ministerija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių