Kontrolierių kasdienybė: nuo linkėjimų iki grasinimų

Zuikiai moka greitai lakstyti, šuoliuoti ir pasakoti neįtikėtinas istorijas. Be to, zuikiai būna geraširdžiai ir mokantys pokštauti. Būna etatiniai ir vienkartiniai. Bet jie visi anksčiau ar vėliau apsilanko „Keleivių kontrolės“ autobusiuke. Tuo įsitikino žurnalistai, patruliavę su kontrolieriais.

Į autobusiuką - kaip namo

Dmitrijus už važiavimą be bilieto šiemet baudžiamas jau 10, o gal ir 20 kartą. Šį kartą kontrolieriams įkliuvęs V.Kudirkos stotelėje vyriškis į raudonąjį jų autobusiuką žengė lyg į savus namus. Belaukdamas kol jam bus išrašytas eilinis baudos kvitas, Dmitrijus kontrolierių grupės brigadininkui Jonui Saltanavičiui liejo savo nuoskaudas ir skundėsi pastarojo pavaldiniais.

„Kokių čia pienburnių pririnkai? Praeitą kartą jie mane už pakarpos bandė čia atitempti. Jie ką nežino, kas aš toks?“ - dėstė Dmitrijus.

Niekuomet už važiavimą viešuoju transportu nemokantis pažeidėjas greičiausiai ir šios baudos lapelį kur nors išmes. Jeigu žmogus nedirba, būdų išieškoti iš jo baudas beveik nėra. O prabėgus metams, baudos dažniausiai yra nurašomos.

„Taip jie ir gyvena, piktnaudžiauja įstatymais. Ir tokių ne vienas ir ne du. A.V.Kojelavičiaus gatvėje gyvena toks etatinis. Tačiau mes rašome baudas. Juk nebus taip, kad žmogus visuomet nedirbs. Vieną kartą jis įsidarbins ir tuomet teks mokėti“, - įsiterpė J.Saltanavičius.

Paprašė pinigų vynui

Pasak kontrolierių, už važiavimą Dmitrijus nemoka niekada, bet štai paklaustas, ar gali būti nufotografuotas, tuoj pat pareiškė sutinkąs padaryti tai tik už pinigus. „4,5 lito pagirioms“, - kainą įvardijo vyriškis.

Jau po minutės kaina nukrito, bet atsirado konkretus užsakymas.

„3,5 lito baltam sausam vynui“, - pareiškė zuikis, tačiau nesulaukęs atsakymo, paparašė iš kontrolierių cigaretės ir paskubėjo palikti autobusiuką.

Tuo pat metu ant galinės sėdynės jau laukė kitas „klientas“ – Vilniaus komunalinių paslaugų mokyklos studentas ir būsimasis suvirintojas Andrejus. Šis zuikis kontrolieriams įkliuvo neaktyvavęs Vilniečio kortelės su ten esančiu mėnesiniu bilietų.

„Ot rytas taip šūdinai prasidėjo. Taigi nusipirkau tą nuolatinį, vakar priliečiau, o pasirodo šiandien reikėjo. Neturiu pinigų. Aš, žinokit, suvirintojas, tai galiu jums ratus privirinti“, - juokauti bandė Andrejus.

Pamokymų žmonės neklauso

Andrejaus vietą gretai užėmė būsima kineziterapeutė Jūratė. Jos istorija buvo lygiai tokia pati – nusipirko mėnesinį bilietą, bet pamiršo aktyvuoti. Bauda jai buvo išrašyta lygiai tokia pat kaip ir Andrejui – 30 litų.

"Tai pusė minimalios baudos. Jeigu per 10 darbo dienų jos neapmokės, tuomet ji bus perrašyta į didesnę. Tokias baudas išrašome tiems, kurie per pastaruosius nebuvo nė karto bausti. Beje, dažnai būna taip, kad žmogus bauda gauna tik vieną kartą, ir to pamokai išmokti pakanka. Antrą kartą jis kontrolieriams jau nebepakliūna. Žinoma, jei netampa etatiniu zuikiu, - pridūrė J.Saltanavičius.

Pasak kontrolierių daugiausia baudų šiuo metu yra išrašoma už neaktyvuotus mėnesinius bilietus. Nepaisant to, kad nuo rugpjūčio 15 d. iki lapkričio 5 d. laiku neaktyvavę bilietų žmonės išvis nebuvo baudžiami. Kontrolieriai tiesiog fiksuodavo faktą ir aiškindavo žmonėms kaip naudotis kortelėmis.

„Kai mokėme, niekas nesiklausydavo. Tik ranka numodavo, kad viską patys žinome. Dabar rezultatas toks, kad iš 40 keleivių 30 yra nubaudžiama už neaktyvuotas korteles. Ir nesakyčiau, kad jie nežino kaip naudotis. Greičiausiai gudrauja. Juk baudžiami daugiausia studentai, jauni žmonės. Negi jie nemoka naudotis vilniečio kortele, jeigu 80 metų močiutės kuo puikiausiai naudojasi?“ - stebėjosi pašnekovas.

Keikė ir piktinosi

Po 20 minučių darbo „geri zuikiai“ baigėsi ir ėmėsi pildytis kontrolierių žodžiai, kad per darbo dieną tenka išgirsti ne tik pokštų ir geros dienos linkėjimų. Pirmo pikto dienos zuikio vardas buvo Michailas. Vos peržengęs autobusiuko slenkstį, vietoj „laba diena“ vyriškis rusų kalba visus pasiuntė gerai žinoma kryptimi ir pareiškė nieko niekam nemokėsiąs.

„Eikit jūs visi, nieko aš neduosiu. Sumokėjau 100 litų už bilietą ir dar baudą mokėti!“ - nerimo Michailas.

Matydamas, kad į jo tiradą niekas nekreipia dėmesio, vyriškis ėmė nervintis dar labiau. Kol galiausiai griebėsi grasinimų.

„Kas per šalis su debiliškais įstatymais? Aš be darbo, žmona be darbo. Tik gavau pašalpą ir mokėti iškart? Hitleris jūsų nesutvarkė, Stalinas pagailėjo. Paduosiu į teismą. Ką ten skaičiuojat? Tuoj aš jums dantis suskaičiuosiu. Duosiu 20 litų ir paleiskit. Nerašykit jūs tos baudos“, - grūmojo Michailas.

Po kalėjimo – į taborą

Agresyvūs pažeidėjai, pasak J.Saltanavičiaus, - kontrolierių kasdienybė. Kai kuriose stotelėse jų pasitaiko mažiau, tačiau nuvažiavus į kitas, nesukalbamų pažeidėjų būna kone dvigubai daugiau nei įprasta. Tuo įsitikino ir drauge keliavę žurnalistai.

Pavyzdžiui, V.Kudirkos stotelėje daugiausia įkliūva studentai, o štai Naujininkuose publika visai kitokia. Pirmąjį „klientą“ kontrolieriams išvis teko paleisti – pasirodo vyriškis tik ką grįžo iš kalėjimo. Po jo į autobusiuką atvestas Artūras ragino kontrolierius kuo greičiau išrašyti jam baudą, ir nesvarbu kokio dydžio.

„Greičiau, greičiau. Neturiu laiko. Rašyk 80 ar 60. man tas pats“, - skubino Artūras ir vos gavęs baudos kvitą išdūmė pro duris.

„Baustas 6 kartus. Iš tikrųjų dauguma tų, kurie po kalėjimų važiuoja čia be jokių bilietų ir mes juos pažįstame kaip nuluptus. Vos išeina į laisvę, pirmas tikslas – taboras. Čia juos ir sugaudome“, - konstatavo J.Saltanavičius.

Tyko ir po darbo

Iš visos kontrolierių brigados didžiausias išbandymas tikrinti keleivius Naujininkuose tenka Svetlanai Jeskovienei. Moteriai neretai tenka išgirsti priekaištų iš kaimynų dėl nenoro atleisti nuo baudos.

„Kartais vos ne slėptis tenka nuo tokių žmonių. Kokius tris kartus mane buvo užpuolę jau po darbo. Vieną kartą telefoną atėmė naują, kurį buvau vos nusipirkusi. Kartais baisu net šunį prie parduotuvės palikti, kad kas nenugvelbtų“, - pastebėjo moteris.

Pasitaiko atvejų, kai į kontrolierių autobusiuką įsiveržia ir ginkluoti asmenys. „Buvo toks atvejis, kai su dujini pistoletu buvo įsiveržę“, - prisiminė kontrolierė.

Pavienių tikrintojų nebeliko

Nuo lapkričio 5 d. Vilniuje nebeliko pavieniu kontrolierių. Šiuo metu po sostinę kursuoja 5 „keleivių kontrolės“ mikroautobusai. Juose dvejomis pamainomis dirba po 4 kontrolierius. Kiekvienas ekipažas aptarnauja tam tikrą sostinės teritorija, kuri yra padalinta pagal autobusiukų skaičių, į penkias zonas.

Per dieną vidutiniškai išrašoma apie 400 baudos kvitų. Apie 75 proc. visų baudų susiję su neteisingai naudojamomis „Vilniečio kortelėmis“. Dažniausiai tai neaktyvuotas mėnesinis bilietas. Atveju, kai žmonės neaktyvuoja pusvalandinio arba valandinio bilieto, beveik nebūna. Neaktyvuoja mėnesinio bilieto daugiausia jaunimas.

Už pažeidimą numatyta minimali bauda – 60 Lt, tačiau jei asmuo baudžiamas pirmą kartą, bauda gali būti sumažinta iki 30 lt. Tačiau asmuo privalo ją sumokėti per 10 darbo dienų. To nepadaręs žmogus gali sulaukti antstolių vizito.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dėja

Dėja portretas
Bilietu kontrolė tai planinis baudų surinkimas visais įmanomais būdais ir tiek. Na neaktyvavo žmogus mėnesinio bilieto bet ne piktybiškai o iš nežinojimo ar apsirikimo tai gal žmoniškai įspėkite ir paprašykite žmogų tai padaryti dabar.Žodinis įspėjimas ir žmoniškumo faktorius tiesiog išbrauktas iš prasiskolinusios savivaldybės klerku smegenėlių. Vietoj to kad kiekviename keleivyje matyti potencialu žuliką ponai pakeltu savo užpakalius ir apeitu Kalvarijų turgavietę kur čigonai atvirai prekiauja cigaretėmis. Aplink turgu automobiliai parkuojami po visais draudžiamais ženklais be jokios kontrolės.Bet matyt už ne laiku pažymėta bilietą bauda surinkti lengviau.

korteles

 korteles portretas
Per dieną vidutiniškai išrašoma apie 400 baudos kvitų. Apie 75 proc. visų baudų susiję su neteisingai naudojamomis „Vilniečio kortelėmis“.

qyvuliai

qyvuliai portretas
po zajavkam trudescihsia sitas korteles reik naikint o ne tyciotis iszmoniu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių