Kelių direkcijos vadovas: pavasarį penktadalis kelių gali būti nepravažiuojami

  • Teksto dydis:

Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovas perspėjo, kad trūkstant finansavimo keliams, kitą pavasarį penktadalis šalies kelių gali tapti nepravažiuojami.

Skirmanto Skrinsko teigimu, po 2009 metų ekonominės krizės metinis kelių finansavimas sumažėjo iki 920 mln. litų, o didžioji dalis lėšų skiriama valstybinės reikšmės keliams.

„Finansuodami europinius projektus, mes atimamame (finansavimą - BNS) iš krašto ir rajoninių kelių, kuriuose dabar situacija yra dramatiškiausia. Kai mes jų netvarkome, polaidžio metu jie yra nepravažiuojami, ir esame priversti riboti eismo apimtis. Todėl noriu atsiprašyti ir įspėti, kad kito pavasario polaidžio metu gali būti nepravažiuojamų ar sunkiai pravažiuojamų kelių. Tokių kelių skaičius gali siekti iki penktadalio visų valstybinių kelių’, - antradienį Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) posėdyje kalbėjo S.Skrinskas.

Pasak jo, šalyje yra 21 tūkst. kilometrų kelių, iš kurių trečdalis - žvyrkeliai. Direkcijos duomenimis, valstybinės reikšmės kelių vertė šių metų pradžioje siekė 6,7 mlrd. litų, o preliminari atstatomoji jų vertė viršijo 70 mlrd. litų.

Siekiant didesnio finansavimo, S.Skrinskas siūlo valstybei neimti lėšų iš Kelių fondo, taip pat iki 80 proc. padidinti pervedimus iš degalų akcizų.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius teigė, kad pastarasis siūlymas gali būti sunkiai įgyvendinamas.

„Vienas šaltinių yra didinti akcizo dalį nuo kuro, bet vargu, ar tai pavyks dėl politinių sprendimų ir kitų biudžeto reikmių. Iš to, ką surenkame iš akcizo (į Kelių fondą - BNS), ateinančiais metais numatyta paimti 128 mln. litų bendrosioms biudžeto reikmėms. Šiais metais buvo paimta 196 mln. litų“, - kalbėjo ministras.

Kaip galimą papildomą finansavimo šaltinį S.Skrinskas įvardijo PPP projektus.

„Šiuo metu viešosios ir privačios partnerystės pagrindu (PPP) vykdomas kelio Vilnius-Utena rekonstrukcijos projektas (šiuo metu jis projektuojamas - BNS), kurio vertė siekia 640 mln. litų. Šiam projektui iš KPPP kasmet reikėtų 60 mln. litų, tačiau kai šios lėšos imamos valstybės reikmėms, tai nežinai, ar jas gausi“, - kalbėjo kelininkų atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių