Kelininkų žodynėlis: kas tie sniego liežuviai?

Kalbėdami apie eismo sąlygas šalyje kelininkai dažnai vartoja tuos pačius apibūdinimus. Keliai – tai provėžoti, tai apledėję, tai išraižyti sniego liežuvių. Dažniausiai – viskas viename. Tačiau ką iš tikrųjų reiškia šios sąvokos?

Iš pažiūros viskas tarsi aišku. Kelininkai vairuotojus įspėja, kad eismo sąlygos sudėtingos, rekomenduojama pasirinkti saugų greitį. Tačiau kas konkrečiai slepiasi po kelininkų terminais „provėža“, „sniego liežuviai“, „apledėjęs ruožas“ ir pan?

Kelininkai puse lūpų prasitaria, kad tai - tik kalbininkų sugalvoti žodžiai, kuriuos viešai apie kelių būklę pranešimus skelbiantys kelininkai mieliau keistų liaudiškesniais ir, nors ne tokiais poetiškais, bet vairuotojams suprantamesniais atitikmenimis.

Paprašyti paaiškinti, ką turi galvoje vartodami vieną ar kitą terminą kelių būklei apibūdinti, kelininkai rekomenduoja pažvelgti į 1995 metais išleistą Automobilių kelių terminų aiškinamąjį žodyną. Pažvelgėme.

Provėža - išvažinėta, išmalta, išmušta vėžė. Beje, atkreiptinas dėmesys, kad kelias būna provėžotas, o ne provėžuotas.

Automobilių kelių terminų aiškinamajame žodyne, kurį sudarė dr.doc. Evaldas Palšaitis, "Kelių priežiūros" skyriuje pateikiamas toks apledėjimo apibrėžimas: „Kelio dangos būklė, kai jos paviršius padengiamas ledo plėvele. Labai sumažina automobilio padangų ir dangos sukibimą, ir eismas tampa nesaugus."

Danga, padengta privažinėtu sniegu ir suplūktasis sniegas reiškia visiškai tą patį. E.Palšaičio žodyne aiškinama, kad tai „transporto priemonių ratų suplūkto sniego sluoksnis ant kelio dangos."

O sniego liežuviai – tai protarpiais pripustyti sniego „karpiniai“. Kitaip tariant, tai - dažniausiai lengvo, balto, dar nesuplūkto sniego šuorai, susidarę per pūgą. Tačiau kelininkai įspėja, kad sniego liežuviai gali susidaryti ir iš suvažinėto sniego. Tokie – dar pavojingesni.


Šiame straipsnyje: keliaižiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių