Keleivių vežėjai ir savivaldybės kreipėsi į valdžią

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava" prezidentas Algimantas Kondrusevičius ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas pasirašė bendrą kreipimąsi į šalies Seimą ir Vyriausybę. Abi asociacijos prašo politikų įvertinti galimas sprendimo didinti pridėtinės vertės mokesčio tarifą pasekmes ir atsisakyti ketinimo panaikinti lengvatinį PVM tarifą keleivių vežimui reguliariais maršrutais. 

Kreipimesi sakoma, jog dėl lėtėjančios ekonomikos blogėja savivaldybių biudžetų pajamų surinkimas, joms vis sunkiau vykdyti finansinius įsipareigojimus. Stringa ir keleivių vežimo vietiniais maršrutais organizavimo finansavimas, vėluojama atsiskaityti su keleivių vežėjais.

Vyriausybės krizės įveikimo plane numatoma naikinti PVM mokesčio lengvatą keleivių vežimui reguliariais maršrutais ir taikyti 19 proc. PVM tarifą. Tokius mokestinius pokyčius iš esmės labiausiai pajus visi šalies gyventojai - važiavimo viešuoju transportu kaina padidės dar 14 proc. Dėl to labiausiai kentės mažas pajamas gaunantys ir socialiai remtini piliečiai. Be to, gerokai padidės lėšų, kurių reikia kompensuoti keleivių vežėjų negautas pajamas dėl transporto lengvatų taikymo keleiviams ir nuostolius, teikiant visuomenei būtinas transporto paslaugas, poreikis. Valstybės biudžeto lėšų poreikis didės 7 mln. Lt, o savivaldybių - apie 50 mln. Lt. Esant tokiam deficitui, sutriks keleivių vežėjų finansavimas.

Jei taip nutiks, keleivinio kelių transporto darbas bus paralyžiuotas, o kai kuriuose maršrutuose bus nutrauktas reguliarus susisiekimas. Tai sukels dar didesnes neigiamas pasekmes šalies ekonomikai ir žmonių gyvenimo kokybei.

 

 


Šiame straipsnyje: keleivių vežimasPVMprognozės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių