Ką byloja automobilio grimasos?

Iš kur atsirado stereotipai, kad pavyzdžiui „Volkswagen Beetle" renkasi geraširdžiai vairuotojai, o BMW automobiliai atrodo agresyvūs? Naujas mokslinis tyrimas atskleidė, kad žiūrėdami į automobilius, įžvelgiame tam tikras žmogiškas išraiškas.

Mokslininkai rėmėsi tuo, kad žmonės, kaip ir gyvūnai, akimirksniu įvertina savo rūšies atstovo išvaizdą. Užtenka vos sekundės dalies tam, kad susidarytum įspūdį, kokia yra žmogaus nuotaika, o taip „šifruodami" veido išraiškas gauname svarbią informaciją. 

Austras Karlas Grammmeris nusprendė ištirti, kaip šis refleksas veikia vertinant automobilius. Vienos universiteto mokslininkas atliko 40 suaugusių apklausą. 20 vyrų ir tiek pat moterų turėjo apibūdinti 38 skirtingų, tačiau tos pačios spalvos automobilių priekinę dalį (žibintų ir variklio grotelių visumą). 

Iš pradžių mokslininkai suskirstė automobilių „grimasas" pagal standartinius žmogaus veido išmatavimus (moteriški/vyriški bruožai, skirtingos emocijos ir pan.). 

Apklausos dalyviams reikėjo įvertinti kiekvieno automobilio „priekį" pagal 19 kriterijų: Ar mašinos „veidas" labiau primena vaikišką, ar suaugusio žmogaus išraišką? Moteriškas ar vyriškas? Labiau draugiškas ar piktas? O gal pasipūtęs, laimingas, išsigandęs arba agresyvus? Taip pat reikėjo nurodyti, koks automobilis jiems labiausiai patinka. 

Daugiau nei trečdalis apklausos dalyvių 90 proc. automobiliuose įžvelgė veido bruožus. Be išimties visiems apklaustiesiems automobilių priekinės lempos asocijuojasi su akimis, o radiatoriaus grotelės - su burna. 

Ir moterys, ir vyrai labiausiai žavėjosi „subrendusiais" automobiliais, kurie atrodė dominuojantys, arogantiški ir pikti - šiuos bruožus tyrinėtojai apibendrino žodžiu „galingi", o kaip pavyzdžiai įvardyti BMW ir „Chrysler 300C" keturračiai. 

Priešingoje sąrašo pusėje atsidūrė tokie automobiliai kaip „Nissan Micra", „Volkswagen New Beetle" ir „Kia Picanto", kurie, pagal tyrimo išvadas, yra „vaikiški" ir „švelnūs".



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių