Irane gamins automobilį moterims

Didžiausias Irano automobilių gamintojas „Khodoro" nusprendė atsižvelgti į jautrią šalies lyčių skirtumo problemą ir sukurs automobilį specialiai moterims. 

Irane dominuoja vyrų valdžia, o moterims visuomenėje tenka antraeiliai vaidmenys. Optimistiškai tikimasi, kad tokia transporto priemonė moterims užkariaus ir tarptautinę rinką. 

Žadama, kad automobilis turės automatinę greičių dėžę, elektroninę parkavimo pagalbą, navigacijos sistemą, ir įrenginį, kuris bus skirtas padėti pakeisti ratą. 

Automobilis moterims bus dažomas „švelniomis" spalvomis, o salono dizainas taip pat bus pritaikytas moterų skoniui. Irano remiamas automobilių gamintojas „Khodro" tikisi pirmąjį modelį parduoti per šalyje švenčiamą moterų dieną. Automobilis taip pat bus pardavinėjamas Sirijoje ir Venesueloje. 

Vykdantysis „Khodoro" direktorius Vahid Najafi sakė, kad kurti keturratį dailiajai lyčiai paskatino staiga padidėjęs moterų vairuotojų skaičius. Be to, toks poreikis pagrįstas ir mokslinių tyrimų. 

"Moterų poreikiai skiriasi nuo vyrų. Ši transporto priemonė skirsis nuo kitų automobilių, o moterys sėdėdamos prie vairo irgi bus gražesnės. Svarbu ir tai, kad moterims šis automobilis turėtų būti patogus", - V.Najafi. 

Nors atskirtis tarp lyčių Irane mažėja, tačiau praėjusiais metais buvo atmestas pasiūlymas, leisti moterims važiuoti dviračiu nepridengiant kojų ar galvos. Moterys Irane yra atkalbinėjamos vairuoti bet kokią transporto priemonę, o būti eismo dalyvėmis joms patariama tik kaip keleivėms ar pėsčiosioms. 

Neseniai Teherane ir kituose didžiuosiuose miestuose įkurtos specialiai moterims skirtos taksi bendrovės, kuriose dirba tik moterys vairuotojos. O autobusuose vyrai ir moterys turi būti atskiriami. 

Be to, Irano automobilių gamintojas „Khodro" pernai paskelbė planus kurti „islamišką" automobilį, kuriame būtų sumontuota navigacijos sistema, padedanti rasti Meką. Manoma, kad tokios transporto priemonės turėtų paklausą ir Malaizijoje bei Turkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių