Į Neringą „Raketa“ - dar šiemet

Automobilių nebegalintis sutalpinti Kuršių nerijos kurortas ieško būdų, kaip atgaivinti maršrutą Kaunas–Nida vandens keliu. Gali būti, kad vadinamosios raketos tipo laivai ant sparnų Nemunu keleivius į Neringą plukdys jau šiemet.

Automobilių nebegalintis sutalpinti Kuršių nerijos kurortas ieško būdų, kaip atgaivinti maršrutą Kaunas–Nida vandens keliu. Gali būti, kad vadinamosios raketos tipo laivai ant sparnų Nemunu keleivius į Neringą plukdys jau šiemet.

Reikia dotacijos

"95 proc., kad "raketos" maršrutu Kaunas–Nida–Kaunas kursuos kitais metais. Jei pavyks sėkmingai organizuoti viešuosius pirkimus, gal keli reisai įvyks ir šiemet", – teigė Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Jis vakar dalyvavo pasitarime Susisiekimo ministerijoje. Jame buvo sprendžiama, ar valstybė yra pajėgi finansiškai prisidėti, kad verslininkams apsimokėtų raketos tipo laivais aptarnauti vandens maršrutą Kaunas–Nida–Kaunas.

Skaičiuojama, kad valstybės dotacija per metus turėtų būti apie 200 tūkst. litų. Tiek reikia tam, kad verslininkai galėtų žmones plukdyti patraukliomis kainomis ir nepatirtų nuostolių – jie ir būtų padengti iš valstybės biudžeto skirtais pinigais.

"Tam, kad verslas apsimokėtų, bilietas "raketa" iš Kauno į Nidą ir atgal turi kainuoti apie 300 litų, o tai žmonėms yra per didelė suma. Įvairių apklausų duomenimis, patraukliausia bilieto kaina yra 190–196 litai. Tiek neužtenka maršruto aptarnavimo sąnaudoms padengti, todėl ir reikalinga dotacija", – aiškino D.Jasaitis.

Skelbtų konkursą

Jis pabrėžė, jog pasitarime vakar pristatyti vieno tyrimo rezultatai ir paaiškėjo, kad vandens maršrutui Kaunas–Nida–Kaunas skyrus 200 tūkst. litų dotaciją 160 tūkst. litų įvairių mokesčių pavidalu grįžtų į biudžetą.

Pasitarime taip pat diskutuota, kaip maršrutą atgaivinti. Svarstyta iš verslininkų nupirkti "raketas" ir atiduoti kokiai nors valstybės įmonei, kad ši ir pasirūpintų kursavimu Nemunu.

Tačiau galiausiai nuspręsta, jog tikslingiausia skelbti viešą konkursą išrinkti vandens vežėją, kuris ir aptarnautų šį maršrutą. Už bilietus surinkti pinigai atitektų verslininkams, o kad jie nepatirtų nuostolių, būtų skiriama dotacija.

"Visi kalbame apie ekologiją, daugybės įstaigų strateginiuose planuose numatyta skatinti ir vystyti vandens transportą. Maršruto atgaivinimas būtų puikus žingsnis į priekį", – pabrėžė D.Jasaitis.

Jo nuomone, jei į Nidą būtų galima atvykti laivu, sumažėtų automobiliais atvažiuojančių poilsiautojų.

"Skaičiuojama, kad vidutiniškai vienu automobiliu atvyksta du žmonės. Vadinasi, vienas "raketos" reisas jau sukurtų prielaidą į Nidą atvykti 30-čia automobilių mažiau, nes laive telpa iki 70 keleivių", – skaičius vardijo Neringos savivaldybės meras.

Jis pabrėžė ir tai, jog Neringoje trūksta vietų automobiliams statyti, nes Kuršių nerijoje draudžiama įrengti daugiaaukštes mašinų stovėjimo aikšteles.

Maršrutas – gėris

"Kaip bepažiūrėsi, vandens maršruto Kaunas–Nida–Kaunas atgaivinimas yra gėris. Tai ir ekologija, ir puikus vaizdas, kurį galima išvysti plaukiant Nemunu. Žodžiu, terapija, kuri prailgintų kiekvieno gyvenimą", – romantiškai apie maršrutą kalbėjo D.Jasaitis.

Numatoma, jog iš pradžių "raketos" iš Kauno į Nidą kursuotų 2–3 kartus per savaitę, o jei būtų poreikis – ir dažniau.

"Faktas tas, jog pasitarime tikrai jaučiau, kad yra palaikymas atgaivinti tą maršrutą. Todėl beveik neabejoju, kad kitais metais Nidą iš Kauno bus galima pasiekti ir laivu", – pabrėžė kurorto vadovas.

Maršrutas vandens keliu Kaunas–Nida–Kaunas privačia iniciatyva buvo atgaivintas 2010 metais. Tačiau verslininkams jis neapsimokėjo, todėl nuo 2011 metų laivai iš laikinosios sostinės į Kuršių neriją nebekursuoja.


Šiame straipsnyje: NidakaunasraketaDarius Jasaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

VLADIMIRUI

VLADIMIRUI portretas
važiuok į rusiją, ten gal dar kursuoja raketos, vežioja išsiilgusius sssr. Ko sėdi Lietuvoje, matomai, atlieki slaptą užduotį?

as

as portretas
sakyciau po 100lt pirmyn ir atgal butu va tada jau geris. idomu kas ir kur tokia apklausa vykde, kad tokias idomias kainas pateike? 196 litu?????

Čiubaka

Čiubaka portretas
vairių apklausų duomenimis, patraukliausia bilieto kaina yra 190–196 litai. Kažkodėl man tokia kaina visiškai neptraukli
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių