Estijoje – seniausias povandeninis laivas

Talino kariniame ir jūrų muziejuje esantis povandeninis laivas „Lembit“ šiuo metu laikomas seniausiu tokio tipo laivu, kuris dar gali plaukioti, pasaulyje.

Talino kariniame ir jūrų muziejuje esantis povandeninis laivas „Lembit“ šiuo metu laikomas seniausiu tokio tipo laivu, kuris dar gali plaukioti, pasaulyje.

Povandeninis laivas „Lembit“ statytas 1936 metais Anglijos laivų statykloje „Vikers-Armstrong“. Pinigų pasistatyti šiam laivui Estija gavo Čilei pardavusi du trofėjinius iš Rusijos gautus laivus išminuotojus. Už juos pastatytas ne tik „Lembit“, bet ir dar vienas tokio pat tipo povandeninis laivas „Kalev“.

Tai buvo 59,5 metro ilgio, 7,2 metro pločio 853 tonų vandentalpos panirę ir 665 tonų vandentalpos virš vandens laivai. Jie galėjo pasinerti į 70 metrų gylį. Įgulą sudarė 38 jūrininkai. 

Šių laivų brolių likimai pradžioje buvo panašūs. Abu jie buvo laikomi Talino karinėje bazėje ir naudoti kaip minų statytojai. Per trejus Estijos nepriklausomybės metus, kurie buvo likę iki jos inkorporacijos į SSRS sudėtį, šie laivai nė karto taip ir nepanaudoti minoms statyti.

Kai Estija pateko į SSRS sudėtį, povandeniniai laivai „Lembit“ ir „Kalev“ nuo 1940 metų rugpjūčio 19 dienos įtraukti į Baltijos raudonosios vėliavos laivyno sudėtį.  Prasidėjus karui, 1941 metų spalį „Kalev“ dingo su visa įgula. Manyta, kad jis užplaukė ant minos ir nuskendo. Tik 2010 metais šis laivas surastas gulintis 85 metrų gylyje netoli Estijos Jumindos pusiasalio. 

„Lembit“ likimas susiklostė kitaip. Prasidėjus karui, 1941 metų birželio 22 dieną jis išplaukė iš Talino bazės, palikdamas nemažą kiekį kartu su laivu sukomplektuotų angliškų povandeninių minų. Per karą SSRS šį laivą naudojo kariniams veiksmams Baltijos jūroje. Pavadintas Kirovo vardu po karo „Lembit“ naudotas kaip mokomasis povandeninis laivas. Plaukiojo Baltijos jūroje, vėliau pervestas į Nižnij Novgorodą ir nardė Volgos upėje.

1979 metais povandeniniam laivui „Lembit“ buvo lemta sugrįžti į Taliną. Prieš pat Maskvos olimpiadą, kur buriavimo etapas vyko Taline, „Lembit“ pastatytas Piritoje, šalia buriavimo centro, kaip memorialinis paminklas prie naujai sukurto Baltijos laivyno muziejaus filialo.    

Dabar „Lembit“ kartu su aeroplanu ant vandens slidžių yra pagrindiniai Estijos karo ir jūrų muziejaus eksponatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių