Elkis saugiai geležinkelio pervažose!

Nepaisant nuolatinio rūpinimosi geležinkelio pervažų saugumu, jos vis dar išlieka pavojinga vieta, kurioje sužalojami ar žūva žmonės.

Dauguma eismo įvykių pervažose įvyksta dėl to, kad nepaisoma kelio ženklų, šviesoforo ar geležinkelio pervažos budėtojo signalų, rašoma AB „Lietuvos geležinkeliai“ interneto svetainėje litrail.lt.
 
Saugaus elgesio geležinkelio pervažose klausimas aktualus ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Europos pervažų forumo (ELCF), vienijančio Europos kelių ir geležinkelių transporto saugos ekspertus, įsteigta darbo grupė, norėdama atkreipti visuomenės dėmesį į pavojus, slypinčius geležinkelio pervažose, pasiūlė minėti Tarptautinę saugaus elgesio pervažose dieną. Šiais metais birželio 22 - oji diena buvo paskelbta Tarptautine saugaus elgesio pervažose diena (angl. The International Level Crossing Awareness Day (ILCAD). Ją paminėjo kelių ir geležinkelių transporto organizacijos, įmonės daugiau kaip 45 pasaulio šalyse. Šios akcijos, kurią remia Europos Komisija, pagrindinis šūkis - „Elkis saugiai geležinkelio pervažose!“


 
Kiekvienais metais Europos Sąjungos šalyse dėl eismo įvykių geležinkelio pervažose miršta keli šimtai žmonių (pvz. 2008 m. – 409, Lietuvoje per tą patį laikotarpį – 4). Šie eismo įvykiai įvyksta nepaisant daugybės saugos priemonių, kurių imamasi, kad būtų apsaugoti geležinkelio pervažų naudotojai (pagal ES teisės aktus „Geležinkelio pervažos naudotojai – asmenys, geležinkelio pervaža kertantys geležinkelio kelią bet kokiomis transporto priemonėmis arba pėsčiomis“).
 
Svarbu minimaliomis priemonėmis sumažinti eismo įvykių geležinkelio pervažose skaičių. Pagrindinė ir efektyviausia priemonė šiam tikslui pasiekti yra geležinkelio pervažų naudotojų švietimas ir informavimas, nes, Europos Komisijos duomenimis, dėl naudotojų kaltės įvyksta daugiau kaip 90 procentų visų eismo įvykių geležinkelio pervažose.
 
AB „Lietuvos geležinkeliai“ ragina visus geležinkelio pervažų naudotojus būti dėmesingus ir laikytis saugaus elgesio reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių