Degalus taupančios padangos - kaip susigaudyti?

 

Pasirinkę tinkamas padangas ne tik sutaupysime degalų, bet ir sumažinsime savo „anglies pėdsaką“. Vis dėlto, kaip susigaudyti padangų protektorių margumyne?

Europos Parlamentui ir Tarybai radus kompromisą dėl padangų ženklinimo, nuo 2012 m. lapkričio bus žymimi padangų degalų taupymo, sukibimo ir triukšmingumo parametrai. „Tai puiki žinia aplinkai ir vartotojams“, – sako mūsų kalbintas pranešėjas padangų ženklinimo direktyvos klausimu Ivo Belet.

Europos keliuose – 230 mln. keleivinių automobilių. Padangų žymėjimas jų vairuotojams padės išsirinkti efektyvesnes, saugesnes ir tylesnes padangas. Naujos padangų žymėjimo priemonės leistų neišmesti 1,5-4 mln. tonų CO2 – tai prilygtų 0,5-1, 3 mln. keleivinių automobilių pašalinimui iš Europos kelių.

Padangų leidžiama degalų ekonomija, sukibimas esant šlapiai dangai ir išorinio triukšmo lygis decibelais bus nurodamas naudojant įprastą buitinės technikos prietaisų energetinį efektyvumą žyminčią iš žalios į raudoną spalvą pereinančią schemą su raidėmis nuo „A“ iki „G“.

Ar papildomas padangų ženklinimas padės ES siekti klimato kaitos stabdymo tikslų?

Kelių transportas išmeta 25 proc. visų Europos CO2 emisijų. Padangos gali padėti jas sumažinti, kadangi joms priskiriama 20–30 proc. visų transporto priemonių degalų sąnaudų. Efektyvios keleivinių automobilių padangos leidžia sutaupyti iki 10 proc. degalų.

Ar naujieji reikalavimai nereikš papildomos naštos su krize kovojančiai Europos automobilių pramonei?

Naujosios taisyklės yra paprastos ir aiškios. Gamintojai nesusidurs su didelėmis papildomomis išlaidomis. Tikimės, jog kokybiškos produkcijos gamintojai papildomai ženklinti padangas pradės nedelsdami ir jiems naujosios taisyklės tebus rekomendacija.

Kaip į naująsias taisykles reaguos vairuotojai?

78 proc. Europoje parduodamų padangų skirtos pakeitimui. Kiekvienas iš mūsų turi galimybę ir pareigą pasirinkti ekonomiškas padangas. Jos leis apsaugoti aplinką ir piniginę.

 


Šiame straipsnyje: padangos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių