Birželio vidury – „Saulės“ ralis

Birželio 19-20 dienomis vyks trečiasis šių metų Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas – ralis „Saulė-2010“.

Tradicinėse lenktynėse, kuriose varžysis ir B lygos ekipažai, pamatysime beveik visus pajėgiausius mūsų šalies sportininkus.

Maršrutas – tradicinis

Šiaulių miesto automobilių sporto klubas „Slikas“ lieka ištikimas pasiteisinusiam varžybų formatui. Šeštadienio, birželio 19 dienos, pavakarę mados ir laisvalaikio centre „Saulės miestas“ įvyks iškilmingas varžybų atidarymas, po kurio lenktynininkai turės du sykius įveikti miesto greičio ruožą. Asfaltinė 4,6 km ilgio atkarpa miesto gatvėmis bus įveikta 2 sykius, pirmojo automobilio startas – 20.10 val. Miestelėnams tai bus puiki proga pamatyti visus greičiausius mūsų šalies lenktynininkus, kurie turės kovoti dėl kiekvienos sekundės. Nors sportininkai dažnai teigia, kad pirmieji miestų gatvėse vykstantys ruožai yra tik savotiška žvalgyba, daugiau nei 9 km ilgio šeštadienio vakaro varžybos turės nemažai įtakos: čia galima arba susikrauti persvarą, arba prarasti brangias sekundes. Beje, už geriausią rezultatą šiame asfaltiniame greičio ruože yra įsteigtas specialus prizas. O absoliutus ralio „Saulė 2010“ nugalėtojas gaus Šiaulių miesto mero taurę.

Sekmadienį varžybos kelsis į Kelmės apylinkes. Čia – jau žvyro keliuose – ekipažams teks įveikti dar 11 greičio ruožų. Dalis jų – pažįstami, bet bus ne tik naujų atkarpų, bet ir visai naujų greičio ruožų, o tai tik padidins lenktynių intrigą.

Rytinėse varžybose, kurios prasidės 10.00 val., sportininkų laukia 8,6 km, 4,6 km ir 8,0 km greičio ruožai, kurie bus įveikti po du kartus. Po pertraukos – lemiama varžybų dalis: 14.25 val. ekipažai pradės 11,6 km 9-ąjį greičio ruožą, po jo – 12,0 km ir pats ilgiausias ralyje – 13,7 km greičio ruožas. Varžybas baigs 11,6 ir 12,0 km greičio ruožų kartojimas. Iš viso sportininkai turės nuvažiuoti 301,65 km, greičio ruožai sudarys 112,5 km. Vėl į „Saulės miestą“ visi ekipažai grįš sekmadienio pavakarę, apie 18.30 val.  

Dalyvių gretos gausėja

Nors iš pradžių dalyvių paraiškų nebuvo daug, preliminariai laukiama 60 ekipažų – 45 startuos vadinamojoje profesionalų grupėje, 15 – B lygos įskaitoje. Tai – daugiau nei pernai. Prieš metus „Saulės“ ralį baigė 28 A lygos ekipažai, iš kovos dėl įvairių priežasčių buvo priversti pasitraukti 9 ekipažai.

„Saulės“ ralį pradės Roko Lipeikio ir Ingos Lipeikytės ekipažas – pernai šis šeimyninis duetas, važiuojantis „Mitsubishi Lancer Evo VIII“ automobiliu, Šiauliuose finišavo antras. Pernykščiam nugalėtojui Vytautui Švedui („Mitsubishi Lancer EVO IX“) teko 3 starto numeris, prieš jį lenktynes pradės 2009 m. ralyje trečią vietą užėmęs Ramūno Čapkausko („Mitsubishi Lancer EVO IX“) ekipažas. Malonu, kad į Lietuvoje vykstančias varžybas grįžo 2008 m. šį ralį laimėjęs Deividas Jocius („Mitsubishi Lancer EVO IX“), jo šturmanu bus Gediminas Žliūbas, šis ekipažas startuos ketvirtas.

Įdomu, kaip seksis Dominyko Butvilo ir Renato Vaitkevičiaus ekipažui, kuris pirmasis iš mūsų šalies atstovų raliui parengė naujutėlį „Mitsubishi Lancer X“. Aišku, publika tradiciškai lauks efektingo Dovilo Čiutelės (VAZ 2105) ir Martyno Samsono (BMW 320) pasirodymo. „Saulės“ ralyje startuos ir vienas svečių iš Rusijos ekipažas.


Šventė ir miestui, ir dalyviams

Nors sportininkams teks varžytis dvi dienas, „Saulės“ ralį ekipažai tradiciškai mini geru žodžiu. Šiaulių ir Kelmės rajonų gyventojai nėra išlepinti panašių renginių, todėl lenktynės jiems – didžiulė šventė.

Šiemet mados ir laisvalaikio centre „Saulės miestas“ svetingai priima ralį. Ant jo stogo esančioje mašinų stovėjimo aikštelėje lenktynės ne tik prasidės ir finišuos, čia esančioje scenoje vyks Merūno ir grupės „Axom“ koncertai. Ralį organizuojantis klubas „Slikas“ ir jo partneriai bei ralio rėmėjai yra paruošę prizų bei suvenyrų žiūrovams, kurių Šiauliuose nestinga. Beje, šeštadienio vakare Šiaulių miesto gatvėse vyksiantis greičio ruožas bus vienintelis, kurį stebėti bus galima nemokamai: žiūrovams už galimybę žiūrėti varžybas sekmadienį reikės įsigyti 10 litų vertės bilietus.

Ralio organizatoriai primena, kad automobilių sportas yra pavojingas, todėl prašo žiūrovus būti atsargius ir varžybas stebėti tik iš saugių vietų, taip pat vykdyti trasos apsaugos personalo nurodymus.

Plačiau


Šiame straipsnyje: automobilių ralis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių