Besimokantiems vairuoti galės padėti šeimos nariai

Norintys įgyti teisę vairuoti B arba B1 kategorijų transporto priemones, praktinio vairavimo įgūdžius gali tobulinti sėsdami už vairo su šeimos nariu.

Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad būsimiems vairuotojams vairavimo įgūdžius tobulinti gali padėti tik šeimos nariai, turintys ne mažesnį kaip 5 metų B kategorijos transporto priemonių vairavimo stažą.   Šeimos instruktorius negali turėti galiojančių administracinių nuobaudų už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Daugelis vairavimo mokymo specialistų teigia, kad  jaunieji vairuotojai, papildomai mokęsi vairuoti su šeimos instruktoriumi, pradeda daryti klaidas, kurių nedarė mokymosi vairavimo mokykloje metu. „Šeimos instruktoriai nežino praktinio vairavimo egzamino reikalavimų, moko vairuoti remdamiesi savo asmenine patirtimi ir būsimus vairuotojus ruošia savaip. Šeimos instruktoriai turėtų VĮ „Regitra“ svetainėje perskaityti ir žinoti praktinio egzamino vertinimo kriterijus.“ – teigia UAB „Saugus greitis“ direktorius Paulius Jankūnas

„Teisės aktai, reglamentuojantys vairavimo mokymo tvarką yra dažnai keičiami, todėl daugelio vairuotojų nepasiekia jiems aktuali informacija.  Prieš keletą metų, šeimos nariui buvo leidžiama mokyti vairuoti, vėliau šis leidimas buvo panaikintas, dabar vėl atnaujintas. Tačiau vertėtų atkreipti dėmesį, jog šeimos nariams, norintiems mokyti vairuoti savo artimuosius, keliami tam tikri reikalavimai. Taip pat šeimos instruktoriams reikėtų žinoti, jog draudžiant automobilį, kuriuo bus mokoma vairuoti, privaloma tai nurodyti draudimo sutartyje, o to nepadarius, draudimo įmonės gali atsisakyti padengti žalą, patirtą autoįvykio metu.“ – sako Paulius Jankūnas.

Tobulindamas praktinio vairavimo įgūdžius, būsimasis vairuotojas privalo turėti B arba B1 kategorijų vairavimo mokyklos išduotą mokymo kursų baigimo liudijimą, asmens dokumentą su nuotrauka ir galiojančią vairuotojo sveikatos tikrinimo medicininę pažymą. Tuo tarpu šeimos narys, mokantis būsimąjį vairuotoją, su savimi privalo turėti vairuotojo pažymėjimą, transporto priemonės registracijos, valstybinės techninės apžiūros ir civilinės atsakomybės privalomojo draudimo dokumentus. Taip pat su savimi privaloma turėti dokumentus, liudijančius šeimyninius santykius – santuokos liudijimą, gimimo liudijimą, sutartį ar kt. Teisės aktai numato, kad pateikti asmens dokumentai vienodomis pavardėmis, šeimos narystės neįrodo. Už Kelių eismo taisyklių ir šeimos narių mokymo vairuoti keliuose tvarkos laikymąsi praktinio vairavimo metu, atsako šeimos vairavimo instruktorius.

Kelių eismo taisyklės nedraudžia mokyti vairuoti visuose keliuose, kuriuose yra leidžiamas eismas. Draudžiama mokyti vairuoti transporto priemonėmis (B kategorijos), kuriose stovėjimo stabdžio valdymo svirtis įrengta ne tarp vairuotojo ir keleivio sėdynių. Transporto priemonės priekinė ir galinė dalys turi būti paženklintos aiškiai matomais skiriamaisiais ženklais „M“.

Daugiau informacijos:

teises.lt

facebook.com

twitter.com



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių