Baimę skristi lėktuvu padės įveikti specialūs kursai

Žmonės, bijantys skraidyti, gali lengviau atsikvėpti – nuo balandžio mėnesio Lietuvoje pradedami organizuoti specialūs kursai.

Juose aviacijos ekspertai ir entuziastai  padės įveikti skrydžių baimę. Pirmąsyk Lietuvoje vykstančių kursų „Skrisk be baimės“ organizatoriai žada, jog išklausę vos vieną dieną trunkančią specialią programą, jų dalyviai sužinos veiksmingų būdų, kaip įveikti baimę skraidyti lėktuvais.

Kursus organizuojančios viešosios įstaigos „Darius ir Girėnas“ vadovas Vytenis Morkūnas teigia, jog atsižvelgiant į žmonių susidomėjimą, kursai bus organizuojami nuo 6 iki 12 kartų per metus: „Bendradarbiaujame su avialinijomis ir žinome, kad Lietuvoje yra poreikis surengti tokius kursus. Panašūs dalykai yra labai populiarūs užsienyje, kur žmonės sistemingai mokomi atsikratyti baimės skraidyti, tačiau mūsų šalyje tai yra analogo neturintis projektas“.

Anot pašnekovo, kursų metu skrydžio baimę padės įveikti patyrę ir ilgametę skraidymo patirtį turintys orlaivių pilotai ir palydovai. Jie supažindins dalyvius su lėktuvo konstrukcija bei kitomis aviacijos subtilybėmis, kurios užtikrina maksimalius skrydžių saugumo standartus. Kursuose kalbėsiantis psichologas pristatys priežastis, kurios sąlygoja skrydžio baimę, bei būdus, kaip ją įveikti.

Viena iš „Skrisk be baimės“ lektorių, „Star1 Airlines“ orlaivių palydovių departamento vadovė Arūnė Židovainytė sako tikinti, jog jos ilgametė patirtis dirbant orlaiviuose padės įtikinti kursų dalyvius, kad keliauti lėktuvu yra ne tik visiškai nepavojinga, bet ir malonu bei patogu, o bent minimaliausias baimes turintys gali tikėtis visapusiškos profesionalios pagalbos bei supratimo. „Skrydžiai turi būti malonūs, tad nėra jokio pagrindo jų bijoti. Mums, dirbantiems aviacijoje, pavojingiausias darbo dienos metas yra tada, kai mes keliaujame  automobiliu į darbą ir iš jo“, - sako A.Židovainytė.

Statistika teigia, jog lėktuvuose diskomfortą jaučia kas penktas asmuo. Skrydžio baimė, kitaip žinoma kaip aviofobija, pasireiškia stipriu nerimu, pykinimu ar panikos priepuoliais skrendant lėktuvu. Kita vertus, anot specialistų, skrydis lėktuvu yra laikomas pačiu saugiausiu būdu keliauti.

Skrydžių baimės įveikimo kursai „Skrisk be baimės“ yra organizuojami šeštadieniais, tad juose gali dalyvauti visi norintys. Artimiausi kursai vyks balandžio 10 dieną.


Šiame straipsnyje: baimėfobija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių