Automobilių vagys viršija rekordus

Draudikai teigia, kad lapkritį automobilių vagys viršijo visų mėnesių rekordus, policijos pareigūnai ramina, kad daugėja ne vagysčių, o pavagiami vis brangesni automobiliai, todėl ir draudimo išmokos už juos kyla lyg ant mielių.

Išmokami tūkstančiai

Pasak draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ Kompleksinių žalų direktoriaus Gyčio Matiuko, vien jų bendrovė per lapkritį pavogtų automobilių savininkams iš mokėjo 740 tūkst. litų draudimo išmokų. Tokios sumos šiais metais dar nėra tekę mokėti nei vieną mėnesį.
Iš viso per 11 šių metų mėnesių „Lietuvos draudimas“ atlygino 157 automobilių vagysčių nuostolius. Pernai per tą patį laikotarpį – 116.

„Automobilių vagysčių rizika ir žalos šiemet smarkiai išaugo. Palyginus su praėjusiais metais, tokių mūsų klientų nuostolių fiksuojame net 30 proc. daugiau. Vidutinė vagystės žala siekia 35 tūkst. litų”, – sakė G.Matiukas.

Ekonominė įtaka

Draudikai pastebi, kad nuo 2006 metų automobilių vagysčių skaičius Lietuvoje mažėjo. 2007 m. „Lietuvos draudimo“ klientai tokių draudžiamųjų įvykių registravo 20 proc. mažiau nei ankstesniais metais, 2008 m. vagysčių sumažėjo dar 16 proc.

Nuo šių metų pradžios jų pradėjo daugėti. Neabejojama, kad tai ekonominio sunkmečio padariniai.

„Šiemet šis augimas yra apie 35 proc. Didėjo ir automobilių vagysčių nuostoliai. Šių metų sausio-lapkričio mėnesiais automobilių vagys vien „Lietuvos draudimo“ klientams padarė 5,5 mln. litų nuostolių, pernai jų buvo tik 4,25 mln. litų“, - kalbėjo bendrovės Kompleksinių žalų direktorius.

Pasak jo, vagysčių skaičiaus augimo tendencija išryškėjo jau metų pradžioje. Daugiausia automobilių vagysčių įvykdyta Vilniuje ir Kaune.

Vagiamos prabangesnės

Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus viršininkas Linas Grigalevičius, kategoriškai nesutinka su draudikų teiginiais.

Pasak jo, automobilių vagysčių ne daugėja, o mažėja. Per 11 šių metų mėnesių sostinėje pavogta 60 automobilių mažiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

“Automobilių pavagiama mažiau, tačiau vagys vis dažniau nusitaiko į prabangius automobilius, kainuojančius 120 – 150 tūkst. litų ir daugiau”, - sakė L.Grigalevičius.

Pareigūnas neneigia, kad lapkričio mėnesį tokių automobilių pavogta daugiau nei kitais mėnesiais. Lapkričio rekordininkas – mėnesio pabaigoje vagių nuvarytas automobilis “BMW X6“, įvertintas net 280 tūkst. litų. „Įsivaizduokite, kiek turi sumokėti draudimas, kai automobilis tiek kainuoja. Taip išmokų sumos ir didėja“, - aiškino L.Grigalevičius.

Populiarūs tie patys

Ir draudikai, ir pareigūnai sutaria, kad populiariausių automobilių sąrašas nesikeičia jau kelis metus iš eilės. Vagis labiausiai masina „Audi“, „BMW ir „VW“ markių automobiliai.

Tiesa, vagys taip pat išrankūs, senos geldos jie nevogs, dažniausiai grobiami 1992 – 1998 metais pagaminti automobiliai. Kodėl, pareigūnai tikslaus atsakymo neturi. „ „VW“ automobilių Lietuvoje užregistruota labai daug, todėl gali būti, kad dėl jų gausos jie dažnai ir tampa vagių taikiniu. Taip pat šiuos automobilius lengviau realizuoti arba parduoti dalimis“, - svarstė L.Grigalevičius.

Pastebima, kad skirtingų šalių rinkai vagiami ir skirtingų markių automobiliai. Lietuvoje lengviausia parduoti tuos pačius „Audi“, „BMW“, „VW“, o štai užsienio rinka pageidauja kitokių – pavyzdžiui į Kazachstaną dažniausiai išgabenami Japonijoje pagaminti automobiliai.

Kartais jie atsiranda

Automobilių vagysčių išaiškinamumu Vilnius negali pasidžiaugti, tačiau beveik niekuo ir neišsiskiria iš didžiųjų miestų.

„Pas mus vagysčių išaiškinamumas yra apie 25-26 proc. Kituose miestuose jis siekia 18, o kai kur net 50 proc. Tačiau miestų nelabai galime lyginti. Jei mažame miestelyje atrandama apie pusė visų pavogtų automobilių, juose, suprantama, jų pavagiama daug mažiau nei sostinėje“, - kalbėjo L.Grigalevičius.

Dėl savo dydžio Vilnius garsėja ir kuriozinėmis vagystėmis. Neretai į policiją kreipiasi asmuo, aiškina, kad puikiai prisimena, kur paliko savo mašiną, tačiau ryte pastebi, kad jos nėra. Kviečia pareigūnus, rašo pareiškimą, vėliau paaiškėja, jog „vagimi“ tapo artimieji – vaikai, vyras ar žmona.

Būna, kad žmogus pamiršta, kur paliko automobilį po gerų balių. Ryte atsibuna, nėra, pavogė ir susijaudinės bėga į policiją.

Dar prastesnė problema, pasak L.Grigalevičiaus atvykusieji iš mažų miestelių. Kaip savo penkis pirštus žinantys gimtuosius kraštus, į Vilnių patekę žmonės, pasimeta. Ypač daug tokių iškvietimų sulaukiama prie „Akropolio“ arba kitų didelių prekybos centrų.

„Skambina susinervinę, sako, gelbėkite, palikome automobilį prie „Akropolio“, išėjome, nėra. Nuvykus paaiškėja, jog „pradingėlis“ kuo ramiausiai sau stovi gretimoje eilėje“, - pasakojo Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus viršininkas.


Šiame straipsnyje: automobilių vagys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių