Trims užsienio lietuviams – premijos po 13 tūkst. litų

Už tarptautinio lygio mokslo pasiekimus ir bendradarbiavimą su Lietuva Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) šiemet apdovanos tris užsienio lietuvius.

Lyg Lietuvos ambasadoriai

Mokslo premijas, siekiančias 13 tūkst. litų, gaus Vokietijoje gyvenantis chemikas Vilius Lėnertas, biochemikas Skirmantas Kriaučionis iš Jungtinės Karalystės ir psichologas Romualdas Kriaučiūnas iš Jungtinių Valstijų.

Pasak ŠMM, premijomis siekiama paskatinti užsienyje dirbančius lietuvių mokslininkus būti Lietuvos mokslo ambasadoriais ir su iškiliais lietuvių kilmės mokslininkais supažindinti Lietuvos visuomenę.

Freiburgo universitetinės vaikų ligoninės Vokietijoje klinikinės chemijos ir diagnostikos specialistas V.Lėnertas mokslo premija įvertintas už aktyvų bendradarbiavimą ir paramą Lietuvai laboratorinės medicinos, ypač paveldimų ligų diagnostikos srityje.

Oksfordo universiteto Ludvigo vėžio tyrimų instituto Jungtinėje Karalystėje biochemijos specialistas S.Kriaučionis apdovanojamas už atradimus DNR tyrimų srityje ir bendradarbiavimo ryšius su Lietuvos biotechnologais.

Neįgalumo nustatymo tarnybos Mičigano socialinio draudimo departamento JAV klinikinės psichologijos specialistas Romualdas Kriaučiūnas premijos nusipelnė už mokslo pasiekimų sklaidą.

Rinkosi iš 14

Iš viso mokslo premijoms šiemet užsienio lietuviai pateikė 14 kandidatūrų. Keturių kandidatų paraiškų sulaukta iš JAV, po dvi – iš Jungtinės Karalystės ir Vokietijos, po vieną kandidatą – iš Italijos, Šveicarijos, Australijos, Rusijos, Ispanijos ir Taivanio. Kandidatų paraiškas vertino Lietuvos mokslų akademijos ekspertai, laimėtojus atrinko komisija, sudaryta iš ŠMM, Pasaulio lietuvių bendruomenės, JAV lietuvių bendruomenės, Lietuvos mokslų akademijos, Lietuvos mokslo tarybos, Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos atstovų.

Ministerija iškiliausiems užsienyje gyvenantiems lietuviams mokslo premijas skiria jau šeštus metus. Iki šiol premijas yra gavę aštuoniolika mokslininkų.

Premijų iškilmingas įteikimas planuojamas rudenį. Premijų laureatai savo pasiekimus visuomenei pristatys skaitydami viešas paskaitas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių