Trijose kunigų seminarijose – 17 pirmakursių

  • Teksto dydis:

Trijose Lietuvos kunigų seminarijose šiemet mokslo metus pradės 17 pirmakursių - trimis daugiau nei pernai.

Daugiausia - 12 - naujokų priėmė Kauno kunigų seminarija. Kaip BNS sakė seminarijos prefektas kunigas Kęstutis Genys, tapti dvasininkais iš viso pageidavo 15 jaunuolių. Pernai Kaune į seminariją priimti penki pirmakursiai.

"Sunku pasakyti, kodėl šiemet daugiau norinčiųjų. Vienais metais būna daugiau, kitais - mažiau", - sakė jis.

Vilniaus Šv.Juozapo kunigų seminarija šiemet sulaukė keturių norinčiųjų joje studijuoti, egzaminus išlaikė trys, BNS sakė rektorius Žydrūnas Vabuolas.

Pernai į Vilniaus seminariją buvo priimti septyni dvasininkais siekiantys tapti vyrai.

Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijoje šiais mokslo metais, kaip ir praėjusiais, bus du naujokai. Ši mokykla taip pat sulaukė keturių prašymų studijuoti.

Paklaustas, ar į seminarijos parengia pakankamą skaičių kunigų, Telšių seminarijos rektorius Viktoras Ačas BNS teigė, kad apie tokį dalyką kalbėti sudėtinga.

"Pagal tikinčiųjų bendruomenės dydį, pagal procentą tų, kurie lanko bažnyčią ir yra praktikuojantys katalikai, kunigų procentas atitinka, mano nuomone", - sakė rektorius.

Kita vertus, anot jo, jeigu žmonės geranoriškiau žiūrėtų į Bažnyčią, tai ir stojančiųjų į seminarijas būtų daugiau.

"Tai tarpusavyje susiję dalykai", - teigė V.Ačas.

Ž.Vabuolo teigimu, savo dvasininkus pageidauja turėti įvairios bendruomenės - ligoninės, universitetai ir pan. Būtent joms kunigų trūksta. Tuo metu parapijose jų pakanka.

Vilniaus ir Telšių seminarijose pasirengimas kunigystei paprastai trunka septynerius, o Kauno - šešerius su puse metų. Būsimieji kunigai po parengiamojo kurso studijuoja filosofiją, vėliau - teologiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klierikas

klierikas portretas
Pagrindinis trukumas ne celibatas. Per ilgas mokymosi laikotarpis - uztektu 4 metu.

Tera

Tera portretas
Panaikintų celibatą ir kunigų užtektų. Nebūkime naivūs , prieš gamtą nepapūsi, o kunigai vistiek turi moteris su kuriomis gyvena nuodėmėje.Leistų tik vieną kartą tuoktis ir būtų viskas tvarkoje.

V.Ladas

V.Ladas portretas
Teko pabūti ekskursijoje Kauno kunigų seminarijoje. Puikios studijų sąlygos: ne tu eini pas dėstytoją, o jis iš VDU pas tave ateina, jei nori lygiagrečiai siekti aukštojo mokslo. Pilnas išlaikymas. Deja, celibatas- apribojimas, einantis prieš gamtą, skatinantis papildomai nusidėti, veidmainiaujant ir slapukaujant, yra perdidelis ir bereikalingas išbandymas, jis atmuša daugelio norą mokytis tarnauti Kristui. Vatikanas yra savotiškas persenusio tarybinio politbiuro analogas, nesugebantis peržengti per save. O pas mus, jei uždaromos bendrojo lavinimo mokyklos, tai gal atėjo laikas ir tokio tipo mokymo įstaigų uždarymui, taip pat ir keleto kitų aukštųjų mokyklų.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių