ŠMM iš streikus tęsti ketinančių profsąjungų laukia pasiūlymų

Švietimo ir mokslo ministerijos vadovybė iš streikus tęsti grasinančių pedagogų profsąjungų teigia pasigendanti konkrečių pasiūlymų, kaip spręsti jų keliamas problemas.

Švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys sako, kad konkrečius pasiūlymus reikia aptarti darbo grupėse, kuriose susitinka ministerijos ir pedagogų atstovai, o ne išreikšti „aikštėse“.

„Mes esame sudarę darbo grupę. Reikia dirbti ir tartis darbo grupėse, o ne aikštėse. Mūsų pozicija yra, kad darbo grupėje reikia dėti aiškius pasiūlymus, ką mes, ministerija, esame paruošę. Kovo 9 dieną vyks darbo grupės posėdis, ir galime diskutuoti“, - BNS sakė V.Bacys.

Šią savaitę Žemaitijos regiono profesinių sąjungų susivienijimas paskelbė besirengiantis neterminuotiems streikams, tokią galimybę esą svarsto ir Lietuvos švietimo profesine sąjunga (LŠPS). Profsąjungos teigia nesulaukusios ŠMM vadovų „teigiamos reakcijos“ į praėjusią savaitę vykusio mokytojų streiko reikalavimus.

Viceministras atmeta kaltinimus, kad teigiamos reakcijos nėra. Tačiau, anot jo, trūksta konkrečių pasiūlymų iš pačių profsąjungų.

„Norime, kad jie atsiųstų konkrečius pasiūlymus, ką jie siūlo. Mes ne kartą kartojome: keisti krepšelio metodiką - abstrakcija. Taip, reikia keisti - sulaukė teigiamos reakcijos. Bet ką keisti, reikia pasakyti, nes neužtenka pasakyti “keisti„. Reikia gerinti gyvenimo kokybę - taip, reikia gerinti, bet ką konkrečiai darome. Mes sutinkame, kad ir keisti krepšelio metodiką reikia - teigiamos reakcijos sulaukė, ir diskutuoti dėl kvalifikacijos koncepcijos, ir diskutuoti dėl tų 18 valandų, bet reikia labai aiškios konkretikos“, - kalbėjo jis.

Praėjusią savaitę įspėjamąjį dviejų valandų streiką organizavusios LŠPS vadovas Audrius Jurgelevičius sakė, kad prie streiko prisidėjo apie 300 mokyklų, iš viso jų Lietuvoje yra apie 1300. Dalyje šalies mokyklų praėjusį antradienį kai kurie pedagogai nevedė dviejų pamokų.

Streikuotojai reikalavo keisti mokyklų finansavimo sistemą, atidėti planuojamą pedagogų atestaciją, koreguoti darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų užtikrintas darbo krūvis. Profsąjungos siūlo visiems pedagogams įvesti 18 privalomų kontaktinių valandų.

Streiką surengę pedagogai pabrėžė nereikalaujantys jiems kelti atlyginimų. Anot A.Jurgelevičiaus, buvo reikalaujama „iš esmės nebloginti darbo sąlygų ir neuždarinėti mokyklų“.

Pasak ministerijos, 2003–2010 metais bendrojo lavinimo mokyklose mokinių skaičius sumažėjo 128 tūkst., o pastaraisiais metais kiekvieną rugsėjo 1-ąją į mokyklas susirenka maždaug per 20 tūkst. mažiau mokinių negu ankstesniais. Dėl to šalyje pertvarkomas mokyklų tinklas, uždaromos ištuštėjusios ugdymo įstaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių