Reformos gairės: Lietuvoje neliktų nemokamų studijų?

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis Lietuvą norėtų paversti Anglija: visi studentai iš valstybės imtų paskolas studijoms. Paskolas tektų grąžinti daugiausia uždirbantiems, o nepasiekę numatyto pajamų lygio nuo paskolos būtų atleisti, rašo portalas delfi.lt.

D. Pavalkis prakalbo, kad kitąmet žadama keisti studijų finansavimo tvarką. Ministras sako palaikantis angliško modelio idėją, kai visi stojantieji ima paskolas studijoms, o baigę jas grąžina arba negrąžina – priklausomai nuo gaunamo atlyginimo.

D. Pavalkis delfi.lt sakė, kad viskas kol kas tėra diskusijų lygyje, tačiau neslepia, kad jį asmeniškai labiausiai vilioja angliška sistema.

D. Pavalkio teigimu, dėl studijų finansavimo ateities greičiausiai bus pasiūlytos maždaug trys alternatyvos.

Koks ministro pamėgtos britiškos sistemos principas? Anglijoje visiems Europos Sąjungos piliečiams, stojantiems į bakalauro programas, yra galimybė gauti paskolą mokesčiui už mokslą padengti. Paskolą iš britų vyriausybės gali gauti visi norintys, nepriklausomai nuo tėvų finansinių galimybių ar asmeninių pajamų.

Paskolą reikės grąžinti baigus studijas ir uždirbant daugiau nei 21 tūkst. svarų per metus.

Nepasiekus šio uždarbio ribos ir praėjus 30 metų po studijų baigimo, neišmokėta paskolos dalis bus anuliuota.

Vienas praėjusios Vyriausybės vykdytos aukštojo mokslo reformos architektų, konservatorius Mantas Adomėnas sako, kad sumanyta krepšelių sistema pasiteisino.

Pasak parlamentaro, angliška sistema nepaneigtų krepšelio principo – tiesiog krepšelius pakeistų paskolomis ir atimtų pinigus iš tų studentų, kuriems Konstitucija garantuoja nemokamą mokslą. „Nemokamas mokslas bandomas pakeisti paskolomis. Tai reiškia, kad tie studentai, kurie iki šiol gaudavo garantuotą studijų finansavimą, dabar nebegaus to – jiems duos paskolą, už kurią vėliau reikės susimokėti“, – apibendrina M. Adomėnas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių