Protestuojantys studentai užplūdo Kauno gatves

Planuojama universitetų pertvarka nepatenkinti Kauno studentai antradienį surengė protesto eitynes. Vilniaus universiteto Kauno humanitarinių mokslų fakultete (VU KHF) nuo ryto kovingai nusiteikę studentai ruošėsi piketui, piešė plakatus.

VU KHF Studentų atstovybės prezidentės Gintarės Lazdinytės teigimu, tai jau ne pirmas kartas, kai bandoma pertvarkyti fakultetą.

„Į Vilniaus universitetą įstoję studentai nori baigti Vilniaus universitetą. Jį laikome aukštesniu už kitus, nes ir norint įstoti į VU reikia aukštesnių balų“, – tvirtino G.Lazdinytė. Pasak jos, kai kurie studentai renkasi mokamas studijas VU, nors kitame universitete galėtų semtis žinių ir nemokamai.

Apie vidurdienį keli šimtai studentų pradėjo žygiuoti Vilniaus gatve. Rankose laikydami plakatus su užrašais „Studentai – ne marionetės“, „Turime teisę rinktis“, jie patraukė  Laisvės alėjos link. „Aš studentas iš VU, toks ir likti ketinu! Mes esame ir norime būti!“ – skandavo protestuotojai.

„Nebuvo jokios diskusijos su studentais, niekas neklausė mūsų nuomonės“, – Vilniuje priimtais sprendimais piktinosi VU KHF studentės.

Prie Šv. Arkangelo Mykolo (Soboro) bažnyčios eiseną papildė Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) studentai, nešini gedulo vainikais ir žvakėmis.

„Esame unikali aukštoji mokyklą – vienintelis Lietuvoje sporto universitetas, užimantis antrąją vietą Europos reitingų lentelėje. Tarptautiniai ekspertai patvirtino mūsų studijų programas, vadinasi, mes esame reikalingi“, – įsitikinęs LKKA Studentų atstovybės prezidentas Žilvinas Stankevičius.

„Privačios Lietuvos aukštosios mokyklos turi būti optimizuotos pagal tuos pačius kriterijus, nes ir privačioms aukštosioms mokykloms yra skiriamos valstybės lėšos — studijų krepšeliai. Teigiame, kad eliminavus iš optimizacijos proceso privačias aukštąsias mokyklas, Lietuvos aukštojo mokslo reforma yra neskaidri“, – rašoma antradienį studentų išplatintoje rezoliucijoje.

Universitetų sujungimui preištaraujančius studentus drąsino ir praeiviai. „Duok Dieve, kad tas jų noras išsipildytų“, – protestuotojams mojo garbingo amžiaus senjorė. Kelios moterys lingavo galvos ir reiškė užuojautą jauniems žmonėms, kurie dėl mokslo turi kovoti su valdžia.

Kaune norima iki 2012 metų pabaigos Lietuvos Kūno kultūros akademiją sujungti su Lietuvos Sveikatos mokslų universitetu, taip pat VU KHF bei Vilniaus Dailės akademijos filialą Kaune prijungti prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU), o Aleksandro Stulginskio (buvusį Lietuvos Žemės ūkio) universitetą prijungti prie Kauno technologijos universiteto.

Sveikatos mokslų universitetą iki 2014 metų pabaigos siūloma jungti prie VDU.

Galiausiai iki 2017 metų pabaigos ketinama sujungti Kauno Technologijos universitetą ir VDU, taip suformuojant Kauno universitetą, galbūt jam paliekant Vytauto Didžiojo vardą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zyklon

zyklon portretas
Kaunui realiai reiktu tureti 2 universitetus- viena humanitarines pakraipos, kita- tecniniu mokslu. Viska kisti po VDU stogu- nelabai logiskas sprendimas...

vardenis pavardenis

vardenis  pavardenis portretas
tarpukaryje buvo tik vienas VDU, su daugybe fakultetų: iš kurių vėliau atsirado atskiri universitetai

audrone kscenaviciene

audrone kscenaviciene portretas
senei laikas daryt [ZABASTOVKES] LIETUVOI ir teip ilgai kentejom,Lietuvoi reikalinga revoliuzija,nes perdaug isnaglejo valdzia,PIRMIN LIETUVEI.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių