Prisimindama M.Lukšienę prezidentė ragina mokytojus ugdyti žmogiškai brandų jaunimą

  • Teksto dydis:

Antradienį minint švietėjos Meilės Lukšienės 100-ąsias gimimo metines, prezidentė Dalia Grybauskaitė prabrėžia žmogiškos brandos ir valstybės kultūros svarbą ugdyme.

"Šiandien minime Lietuvos tautinės mokyklos idėjos autorės Meilės Lukšienės 100-metį. Jos laikmečio iššūkiai - ugdyti pilietišką, savarankiškai mąstantį, gimtąją kalbą, papročius ir Tėvynės istoriją gerbiantį žmogų - aktualūs ir šiandien. Todėl prieš prasidedant naujiems mokslo metams kviečiu kiekvieną Lietuvos mokytoją dar kartą apmąstyti ir įsipareigoti ugdyti jaunimą - žmogiškumo brandai ir visos mūsų valstybės kultūrai", - pranešime spaudai teigė prezidentė.

Minint sukaktį šią savaitę Švietimo ir mokslo ministerijoje veikia Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos parengta kilnojamoji paroda, skirta M.Lukšienės 100-osioms gimimo metinėms. Paskutinę rugpjūčio savaitę paroda iškeliaus į Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteką, o vėliau pradės kelionę po Lietuvos mokyklas.

Minint 100-ąsias M.Lukšienės gimimo metines dar numatyta surengti tarptautinę mokslininkų ir žymių visuomenės veikėjų, filosofų, švietėjų konferenciją "Negausių tautų likimai ir švietimas globaliame pasaulyje", jaunųjų mokslininkų konferenciją-forumą "Mokykla jaunajai Lietuvai", pristatyti parodas bibliotekose, Lietuvos ambasadose, mokyklose.

Taip pat planuojama anglų ir rusų kalbomis išleisti M.Lukšienės straipsnių rinkinį, skirtą kultūrologijos, edukologijos ir švietimo reformos temoms, kompaktinę plokštelę su M.Lukšienės paskaitomis, sukurti dokumentinį filmą, surengti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos laidas.

Vilniaus rajono Marijampolio vidurinei mokyklai bus suteiktas Meilės Lukšienės vardas.

Kai kurie Vyriausybės patvirtintame Valstybiniame Meilės Lukšienės metų priemonių plane numetyti renginiai jau yra įvykę: balandį Vilniuje, A.Mickevičiaus g. 19, atidengta M.Lukšienei skirta atminimo lenta, surengta tarptautinė mokslinė konferencija.

Be to, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas parengė ir išleido 2013 metų kalendorių "Mokykla su Meile", skirtą M.Lukšienei. Kalendoriuje – fotomenininko Ramūno Danisevičiaus užfiksuotos Vilniaus "Vyturio" pradinės mokyklos (tai buvo pirmoji nepriklausomos Lietuvos naujai susikūrusi pradinė mokykla) gyvenimo akimirkos ir M.Lukšienės įžvalgos apie ugdymą, kūrybą, kultūros ir švietimo sąsajas, humanistinės visuomenės vertybes.

UNESCO generalinė konferencija habilituotos daktarės M.Lukšienės 100-ąsias gimimo metines yra paskelbusi UNESCO 2013-aisiais minima sukaktimi.

Meilė Julija Lukšienė-Matjošaitytė gimė 1913 metų rugpjūčio 20 dieną Vienoje, Austrijoje. Kauno Vytauto Didžiojo universitete ji studijavo gamtos mokslus, o šio universiteto Humanitarinių mokslų fakultete įgijo lietuvių literatūros istorijos, lietuvių kalbotyros, prancūzų literatūros, pedagogikos specialybes, apgynė humanitarinių mokslų daktaro ir socialinių mokslų habilituoto daktaro disertacijas.

M.Lukšienė dirbo mokytoja, universiteto dėstytoja, Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedros vedėja, vėliau apkaltinta antitarybiškumu ir išmesta iš universiteto. Ji buvo Lietuvos Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narė, viena iš Lietuvos švietimo reformos kūrėjų. M.Lukšienė mirė Vilniuje 2009 metų spalį.

Ji – kol kas vienintelė lietuvė, apdovanota žymiuoju UNESCO Jano Amoso Komenijaus medaliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nul'ė

Nul'ė portretas
Norint tinkamai atlikti pareigas, mokytojas turi būti mažų mažiausiai sotus. Jau nekalbu apie jo statusą visuomenėje. Ir į tai būtina atkreipti dėmesį Prezidentei. Japonai savo reformas pradėjo nuo Švietimo sistemos !

Nul'ė

Nul'ė portretas
Norint tinkamai atlikti pareigas, mokytojas turi būti mažų mažiausiai sotus. Jau nekalbu apie jo statusą visuomenėje. Ir į tai būtina atkreipti dėmesį Prezidentei. Japonai savo reformas pradėjo nuo Švietimo sistemos !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių