Premjeras: dėl mažėjančio mokinių skaičiaus mokyklų finansavimas nekris

  • Teksto dydis:

Penktadienio rytą su profsąjungomis padėtį švietime aptaręs premjeras Algirdas Butkevičius pažadėjo, kad dėl mažėjančio mokinių skaičiaus mokyklų finansavimas nekris.

"Esame susitarę, kad peržiūrėsime tikriausiai metodiką iki rugsėjo mėnesio ir pakeisime Biudžeto įstatyme ketvirtąjį straipsnį, kuriame yra numatyta ir reikalaujama, kad jeigu po rugsėjo 1-osios dienos sumažėjo moksleivių skaičius, tai turi būti asignavimai sugrąžinami į valstybės iždą. Manome, kad gali būti padaryti pokyčiai ir palikti tie asignavimai švietimo sistemai", - po susitikimo žurnalistams sakė premjeras A.Butkevičius.

"Kitais metais yra galvojama, kad nebus mažinami asignavimai lyginant su 2013-aisiais metais švietimo sistemai", - taip pat pridūrė jis.

Susitikime su Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininku Eugenijumi Jesinu ir Lietuvos švietimo profesinės sąjungos vadovu Audriumi Jurgelevičiumi taip pat dalyvavęs švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis teigia, kad mokinių kasmet sumažėja po 25-30 tūkstančių.

"Aš mėgstu lyginti - kiekvienais metais sumažėja po Plungę, absoliučiais skaičiais tai yra apie 25-30 tūkst., kiekvienais metais panašus mažėjimas yra. Ir pagrindinė bėda yra ta, ką ir premjeras bandė pasakyti, kad mažėjant mokinių skaičiui nereiškia, kad jūs uždarote klasę, kad jūs uždarote tą mokyklą. Jinai vis tiek funkcionuoja. Tai yra švietimo sistema atsilieka nuo mokinių skaičiaus kitimo", - žurnalistams po susitikimo kalbėjo D.Pavalkis.

Tačiau, pasak ministro, tai nereiškia, kad nebus atleidžiami mokytojai.

"Pasakyti, kad mokytojų nemažės, aš nedrįsčiau, nes Lietuva turi kol kas didžiausią santykį - mes ginčijamės dėl to santykio skaičiavimo metodikos - bet yra 6-7 mokiniai vienam mokytojai", - sakė jis.

E.Jesinas nesutiko, kad Lietuvos mokytojai per mažai apkrauti. Jo teigimu, šiuose skaičiuose neatsispindi tai, kad dalis mokytojų kaimo vietovėse dirba keliose ugdymo įtaigose. Be to, jis atkreipė dėmesį, kad kai kuriose Europos Sąjungos šalyse, kuriose deklaruojamas vienam mokytojui tenkantis mokinių kaičius siekia 20-22, klasėse dirba mokytojų pagalbininkai.

A.Jurgelevičiaus teigimu, sumažėjus mokinių mokyklos susiduria su mokytojų išlaikymo problema.

"Pagrindinė problema yra ta, kad po rugsėjo pirmos, kada ateina mažiau mokinių, mokyklos susiduria su dirbančių mokytojų išlaikymo (problema). Ministras akcentavo tai, kad reikia tinkamai atsiskaityti su išeinančiais - iš tiesų su išeinančiais mokytojais išmokant jiems išeitines yra atsiskaitoma, nes tai numato Darbo kodeksas. Atsiskaitoma likusių dirbti mokytojų sąskaita - jiems yra mažinami atlyginimais ir tai yra dažniausiai daroma pažeidžiant įstatymus - čia yra didžiausia problema", - dėstė jis.

Pasak A.Jurgelevičiaus, premjero prašyta ne tik nemažinti finansavimo, bet ir aiškumo, kaip planuojama įgyvendinti Vyriausybės programą, kurioje be kita ko, numatoma keisti ikimokyklinio, neformaliojo ugdymo finansavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mokytoja

mokytoja portretas
Absurdas. Vienam mokytojui - 6,7 mokiniai...Buvo 5 klases po 25 mokinius, o padare 4 klases po 30 mokiniu...kokia kokybe?faktas tik tas,kad sutaupe mokiniu saskaita

mokytoja

mokytoja portretas
Reikia atleisti pirmiausia pensininkus ir viskas bus normaliai.. Arba tegu renkasi arba pensija, arba atlyginimas...

ar žinot

ar žinot portretas
kad mokyklose ne tik mokytojai dirba?Premjeras turbūt net nežino...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių