Pameistrystės programa jaunimui leistų suderinti mokslą ir praktiką

Siekiant mažinti jaunimo nedarbą, darbdavius ketinama skatinti įsitraukti į profesinį mokymą. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija rengia Nacionalinį susitarimą, kuriuo darbdaviai sudarytų sutartis su profesinėmis mokyklomis ir ministerijomis, o įvesta pameistrystės programa turėtų suderinti mokslą su praktika.

Profesinio mokymo įstaigų vadovų siūlymu, jų moksleiviai pusę praktikos turėtų atlikti mokykloje, o kitą dalį – įmonėje. Taip pat rekomenduojama pameistrystės principu apmokyti retos specialybės siekiantį jaunimą, pavyzdžiui, restauratorius.

Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad daugelis meistrų atsisakytų apmokyti nepažįstamus žmones, kad šie, sužinoję jų darbo paslaptis, vėliau netaptų konkurentais. Taip pat baiminamasi, kad pameistrystė gali nemažai kainuoti valstybei.

Specialistai pastebi, kad per profesinę praktiką įmonės per mažai koordinuoja jaunus žmones, tad reikia, kad tą darytų atitinkamos institucijos. Pameistrystės programa šalies mastu turėtų prasidėti kitąmet; planuojama, kad ją pasirinks per 800 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių