Nori diplomo? Susimokėk!

Iš studentų renkamas mokestis už diplomų paruošimą – neteisėtas. Taip tvirtina Lietuvos studentų sąjunga (LSS). Kaune už diplomus teko mokėti Kauno kolegijos absolventams. Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto auklėtiniai taip pat turėjo atverti pinigines, jei norėjo, kad diplomas būtų įdėtas į prabangesnį aplanką.

Laukia ministerijos atsakymo

LSS pasipiktino, kad kai kurių aukštųjų mokyklų absolventai turi susimokėti už diplomo ar jo priedo atspausdinimą. Anot LSS, toks mokestis yra neteisėtas.

Visą surinktą informaciją žadama perduoti Švietimo ir mokslo ministerijai. „Norime oficialaus ministerijos patvirtinimo, kad šios įmokos yra neteisėtos ir kad viskas būtų išspręsta geranoriškai. Aukštosios mokyklos turėtų neberinkti tos rinkliavos, o jau surinktus pinigus grąžinti studentams. Jeigu nebus geranoriškumo, tada belieka vienintelė išeitis – studentų teises ginti teisme“, – perspėjo LSS prezidentas Dainius Dikšaitis.

Skirtingos kainos

Už diplomą, jo priedėlio parengimą, atspausdinimą iš studentų prašoma iki 125 litų – tiek už magistro diplomą reikia mokėti LCC Tarptautiniame universitete. Bakalauro diplomas šioje aukštojoje mokykloje kainuoja 30 litų.

Kauno kolegijoje už diplomą reikia mokėti 30 litų, Europos humanitariniame universitete – 35 litus už bakalauro ir 65 litus už magistro diplomą.

Lietuvos edukologijos universitetas diplomą išduoda nemokamai, tačiau už jo priedėlį studentai moka 19,50 lito. Už kietą diplomo viršelį – dar 5,85 lito.

Kitos aukštosios mokyklos, kurių studentų atstovybės yra LSS narės, su diplomų išdavimu susijusių įmokų nerenka.

„Nesidomėjome, kodėl aukštosios mokyklos taiko skirtingas kainas už diplomus. Mums svarbiausia, kad iš viso nebūtų renkama įstatymams prieštaraujanti rinkliava“, – teigė D.Dikšaitis.

Padengia dalį išlaidų

Kauno kolegijos direktoriaus pavaduotojas Bronislovas Rimantas Račkauskas teigė, kad mokesčio už diplomą nėra, esą tik padengiamos jo parengimo išlaidos.

„Nesame vienintelė aukštoji mokykla, kuri už tai renka pinigus, tačiau šį mokestį vadina kitaip“, – sakė pavaduotojas.

Šiemet diplomams spausdinti kolegija išleido 17 tūkst. litų, ją baigė apie 2,5 tūkst. studentų.

„Studentų krepšelio lėšos nepadengia šių išlaidų, todėl ir renkame po 30 litų už diplomo paruošimą. Taip kompensuojame dalį patirtų išlaidų“, – aiškino B.R.Račkauskas.

„Mes nerenkame mokesčio už diplomą, tačiau studentams siūlome susimokėti už prabangesnį jo aplanką. Bet čia jau kiekvieno studento teisė rinktis, ar jis jo pageidauja. Toks aplankas kainuoja 14 litų“, – teigė Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studijų skyriaus vedėja Jolita Pukienė.

Ne visi prašo pinigų

Didžiausia laikinosios sostinės aukštoji mokykla – Kauno technologijos universitetas – išlaidas už diplomų paruošimą padengia pati.

Šiais metais jos siekia 47 tūkst. litų „Galima sakyti, kad vieno diplomo kaina yra apie 20 litų“, – sakė KTU studijų tarnybos direktorė doc. Berita Simonaitienė.

„Mes jokių tokių mokesčių tikrai nerenkame. Pirmasis diplomas tiek bakalaurui, tiek magistrui yra išrašomas nemokamai. Jeigu studentas jį pameta, už dublikatą reikia mokėti“, – aiškino tarnybos direktorė.


Komentaras

Gintaras Steponavičius

Švietimo ir mokslo ministras

Kiek man yra žinoma, šie sprendimai turėjo būti derinami su studentų atstovais. Norėčiau tikėti, kad taip ir buvo padaryta, kad šis mokestis netapo papildoma našta studentams. Ministerija išnagrinės visą situaciją. Tikrai nenorėčiau, kad diplomų įteikimo šventė taptų pasipelnymo šaltiniu ir būtų galima papildomai užsidirbti iš studentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ve

ve portretas
Greitai mokesime net uz ora....

vejas

vejas portretas
Greitai mokesime net uz ora... . Belieka tik laukti rinkimu, kada pasikeis valdzia. Visos apklausos rodo, kad tauta palaikys opozicines partijas. As balsuosiu uz partijos TVARKA IR TESINGUMAS kandidatus. Neseniai skaiciau partijos rinkimine programa, patiko, noriu gyventi Treciojoje Respublikoje

Justina

Justina portretas
Perskaičius straipsnį pasigedau paminėto Lietuvos Sveikatos Mokslų Universiteto. Šio universiteto išduodamas bakalauro diplomas su kietu viršeliu studentams kainavo po 10 lt.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių